Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 21 maj 2007

  Tänk kvalitet i stället för stödoptimering

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  I många tidningsartiklar läser vi i dag om lammproduktion, om hur bra lönsamheten är och hur många det är som startar med lammproduktion. Och visst är det sant, allting beror på vad man relaterar till.
  Svensk lammproduktion har genomgått en stor förändring de senaste tio åren, vi har gått från ett läge utan import och med koncentrerad höstslakt och utan kvalitetstänkande till ett läge där nu konsumtionen är fördubblad men den svenska produktionen endast står för cirka 40 procent.

  Det är nu dags att svenska lammproducenter och svenskt lantbruk tar sitt ansvar på den marknad vi producerar mot. Konkurrensen hårdnar inom handeln och Europa, och vi behöver ett kvalitetstänkande som liknar våra kollegors i Europa och Nya Zeeland som är de stora aktörerna på vår marknad.
  Med kvalitet syftar jag inte på ifall köttet är ekologiskt uppfött eller ej utan på den kvalitet och tillfredställelse som kunden får när den tillagar och äter en köttbit.

  Mer än hälften av lammen som vi producerar i dag är klassade i O eller sämre. Detta är inte bara ett problem för slakten och för förtroendet hos våra kunder, utan även ett hot mot svensk lammproduktion. Vi lever fortfarande lite i en skyddad värld. Om man ser tio år bakåt i tiden och samtidigt försöker se framåt tio år så kommer vi att bli mer och mer européer, så även vår marknad och prissättningen på produkterna.

  I ett EU-perspektiv är prisvariationerna på kvalitetslamm små. Det finns alltid en efterfrågan på bra lamm, och när priserna sjunker så är det framför allt på de sämre lammen. Med detta scenario i Sverige skulle många av de besättningar som nu finns slås ut. Vi måste ta vårt ansvar att höja vårt kvalitetstänkande redan nu för att möta framtiden.
  Vad är det då som behövs och vilka är problemen?

  Alla som producerar måste ha ett kvalitetstänkande. När vi sorterar ut lammen till slakt, tänk: blir kunden nöjd med den produkt jag levererar?
  Vi behöver bra verktyg i vår avel för att förbättra konformation på slaktkropparna. Våra kollegor i Europa jobbar i dag med muskelscanning för att hitta de bästa slaktkroppsegenskaperna. I en avelskontroll sätter man även kronor och ören de olika egenskaperna.

  Politiska beslut är kanske det som är vårt största hot som livsmedelsproducenter. I dag ligger fokus på ekologisk produktion och naturvård. Tyvärr så blir också fokus hos många producenter just detta, till exempel måste man ha ett visst betestryck för att klara tvärvillkoren för att inte få avdrag på stöden.
  Tyngdpunkten ligger hela tiden på bidragsoptimering, men glöm inte att politiska beslut ändras och de kan ändras snabbt! Tänk i stället på att kvalitetsoptimera produktionen. Ett företag med kvalitetstänkande ger ett företag rustat för framtiden, samtidigt som det säkrar svensk lammproduktion på marknaden.

  Tomas Olsson
  ordförande
  Sveriges Lammköttproducenter

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen