Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 30 september 2014

  Svenskt jordbruk har en stor potential

  Ekologisk och konventionell produktion kan tillsammans öka lönsamheten i jordbruket, skriver Helena Jonsson, LRF, och Elisabeth Gauffin, Krav.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Helena Jonsson, ordförande i LRF.
  Bild 1/2Helena Jonsson, ordförande i LRF.
  Elisabeth Gauffin, ordförande i Krav.
  Bild 2/2Elisabeth Gauffin, ordförande i Krav.

  Alla Sveriges bönder behövs! Ekologiska som konventionella. Det finns olikheter mellan produktionssätten, men de är inte skäl för en fortsatt polarisering. Vi vill i stället arbeta tillsammans för att möta konsumenternas efterfrågan på ekologisk och svensk mat. Tillsammans kan vi öka lönsamheten i svenskt jordbruk.

  Den ekologiska marknadens kraftiga tillväxt är en del av en alltmer differentierad livsmedelsmarknad där även efterfrågan på premiumprodukter och lokala produkter ökar. Under första halvåret 2014 slog den svenska ekologiska försäljningen alla rekord, även ur ett internationellt perspektiv, med en ökning på 30 procent.

  Ekoförsäljningen är i dag drygt fyra procent av den totala livsmedelsmarknaden. Som en effekt råder det i dag brist inom vissa produktsegment, såsom frukt och grönt, griskött, kyckling och ägg. Samtidigt har arealen ekologisk jordbruksmark och andelen ekologiska får, mjölkkor, nötkreatur och värphöns ökat med cirka 50 procent sedan 2009, och utgör ungefär 15 procent av den totala produktionen.

  Redan nu ser vi flera konventionella bönder som ställer om till ekologisk och Kravcertifierad produktion. De har lyssnat till de tydliga och långsiktiga signalerna från marknaden, men fler behövs för att möta efterfrågan och öka den ekologiska marknadsandelen.

  Som det är nu håller produktion och efterfrågan inte jämna steg. Samtidigt vet vi att svenskt lantbruk har en mycket stor potential att producera den mat som konsumenterna vill ha. Flera uträkningar visar att bönder i Sverige missar betydande affärsmöjligheter om de inte också satsar på ekologisk produktion.

  Sverige har överlag mycket goda förutsättningar för att öka produktionen av livsmedel. Det finns till exempel 700 000 hektar produktiv mark som inte brukas i dag. Dessutom har vi god tillgång på rent vatten, vilket är en bristvara i många delar av världen. Vi har bland världens mest kunniga bönder och trovärdiga myndigheter och certifieringssystem. Det borgar för produkter av hög kvalitet.

  Vi vill att Sveriges och Europas politiker inser potentialen i det svenska lantbruket och agerar därefter:

  • Vi vill se en ökad svensk livsmedelsproduktion och större marknadsandelar, både i Sverige och på exportmarknaden, för såväl ekologisk som konventionell svensk mat.

  • Vi vill att handeln och livsmedelsföretagen fortsätter ta ett tydligt ansvar att informera och märka matens ursprung och produktionsmetod.

  Ibland ställs ekologiskt och konventionellt emot varandra, ofta för att belysa de skillnader som finns mellan de olika produktionssätten. Att tydliggöra skillnader är viktigt. Samtidigt är en polarisering olycklig då båda produktionssätten är beroende av varandra och har många likartade utmaningar.

  Helena Jonsson
  ordförande i LRF

  Elisabeth Gauffin
  ordförande i Krav

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen