Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 3 april 2017

  Skogens Dag satte fokus på äganderätten

  När äganderätten är hotad finns all anledning att stå upp för skogsägandet och ett ansvarsfullt skogsbruk. Jag och Kristdemokraterna kommer att fortsätta vara en röst för detta, skriver riksdagsmannen Magnus Oscarsson.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: MOSTPHOTOS/Kristdemokraterna

  För ett par veckor sedan arrangerade Kristdemokraterna, i samarbete med Föreningen Skogen, för andra året i rad ”Skogens Dag” i riksdagen. Det var en välbesökt och uppskattad tillställning med omkring 150 deltagande från hela landet.

  Den fråga som tilldrog sig störst engagemang rörde äganderätten till skogen. Flera trender tyder idag på ett växande hot mot äganderätten.

  Sedan början av 2016 lägger Skogsstyrelsen ut avverkningsanmälningar på nätet. Dessa publiceringar innebär att många skogsägare känner sig uthängda. Dessutom ökar antalet överklaganden vilket orsakar merarbete för skogsbrukaren.

  Regeringen har meddelat att de ”vill stärka allmänhetens delaktighet i naturvårdsarbetet, bland annat genom tillgång till miljöinformation, deltagande i beslutsprocesser och tillgång till rättslig prövning”. Den rödgröna regeringen vrider så makten över brukandet av det egna skogsinnehavet ur markägarens händer.   

  I Almedalen sommaren 2016 ifrågasatte den dåvarande statliga skogsutredaren om man skulle tillåta så stort privat ägande av skogen, eftersom skogen är en så viktig naturresurs. Vad förre utredaren och många andra inte förstått, är att det är just för att skogen är en viktig resurs som det behövs ett ansvarsfullt brukande. Och historien visar att det är just äganderätten som kunna leverera sådant ansvarsfullt brukande.

  Tjänstemän på statliga myndigheter agerar i ökad grad som aktivister snarare än som oväldiga ämbetsmän. Detta innebär att tillämpningen av lagarna kan glida iväg utan föregående politiska beslut. Detta är en hotbild inte bara för äganderätten utan också för demokratin. 

  Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) har nyligen dömt till äganderättens fördel i det uppmärksammade fallet med bombmurklor i en skog i Värmland. Men särskilda skyddsregler gäller för fåglar och däggdjur. Många väntar med bävan på MÖDs utslag i fallet med lavskrikan. För att skapa tydlighet och trygghet för skogsägare bör regeringen genomföra förändringar i Artskyddsförordningen så att misstolkningar undviks.

  Sammantaget finns det all anledning till samling kring skogen, det enskilda skogsägandet och det ansvarsfulla skogsbruket.

  Magnus Oscarsson (KD)

  Ödeshög

  Riksdagsledamot Kristdemokraterna

  Skogspolitisk talesperson

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen