Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 23 december 2016

  Samarbete stärker jordbrukets lönsamhet

  Det är ännu oklart om det blir en blocköverskridande uppgörelse kring målen för livsmedelsstrategin. Men jag är ändå optimistisk, skriver landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Sverige är ett fantastiskt land med otroliga naturgivna förutsättningar. Vi har stor tillgång till vatten, bra jordar, vilt och bär i skogen samt goda fiskevatten. Det här är alla ni som läser ATL väl medvetna om. Precis som ni också vet att Sverige, trots detta, har en livsmedelsproduktion som har minskat de senaste 20 åren och ett handelsunderskott som ökat. Har vi råd med detta?

  Regeringen har gjort en rad insatser för att vända trenden och stärka jordbrukets konkurrenskraft. Men det kommer inte att räcka. Den verkliga vändningen kommer först när politiken, i brett samarbete över blockgränserna, skapar de långsiktiga och konkurrenskraftiga spelregler som jordbruket behöver.

  Alltför ofta får sakpolitiken stå tillbaka för blockpolitiken. Viktiga politiska diskussioner drunknar i ett hav av oneliners, taktik och jakt på politiska poäng. Det finns inom alla politiska läger och jag kan inte med trovärdighet hävda att jag helt har stått utanför detta. Men jag förstår också att det inte längre kan få fortsätta. Priset är för högt. Ska vi vända utvecklingen för jordbruks- och livsmedelssektorn så krävs samarbete. Precis som det krävs samarbete och gemensamma långsiktiga beslut för att vända utvecklingen för svensk landsbygd.

  Samarbete innebär inte att de politiska skiljelinjerna ska försvinna. Tvärtom. Dessa måste tydligöras än mer. Men när de är tydliggjorda måste vi också våga nå kompromisser som skapar långsiktighet och framtidstro för branschen. Annars kommer inget att hända, vilket vore förödande.

  En bred politisk enighet är utgångspunkten för arbetet med livsmedelsstrategin. I skrivande stund är det ännu oklart om det blir en blocköverskridande uppgörelse kring målen för livsmedelsstrategin. Men jag är ändå optimistisk. Jag vet att det finns flera borgerliga politiker som genuint värnar svensk landsbygd och svenskt jordbruk och som också i opposition vill bidra till en positiv utveckling.

  Därför ser jag med tillförsikt på det nya året. Att vi politiker, med olika politisk färg, med gemensamt ansvarstagande kan nå uppgörelser för att stärka jordbrukets och hela livsmedelskedjans lönsamhet och konkurrenskraft. Något annat har vi inte råd med.

  God jul och gott nytt samarbetsår till er alla!

  Sven-Erik Bucht

  Landsbygdsminister

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen