Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 18 december 2017

  Regeringen missköter jordbrukspolitiken

  Regeringens beslutsångest drabbar jordbruket. Dess agerande skadar förtroendet för politiskt beslutsfattande och för Sverige som en trovärdig samarbetspartner, skriver Christofer Fjellner och Maria Malmer Stenergard.

  Bild 1/2
  Bild 2/2 FOTO: Marie Henningsson

  Ekologisk produktion, GMO och glyfosat. I avgörande frågor för svenskt jordbruk och svensk livsmedelsförsörjning har regeringen gång på gång visat att den inte är mogen uppgiften.

  Det obeslutsamma och förvirrade sätt som regeringen har hanterat de här frågorna på drabbar inte bara svenska jordbrukare. Det undergräver också förtroendet för Sverige som en tillförlitlig och trovärdig samarbetspartner.

  Miljöminister Karolina Skog är anmäld till KU för hur hon hanterade frågan om förlängt tillstånd för användning av glyfosat i EU. Glyfosat är den aktiva substans som används i flest växtskyddsmedel i världen. Att det är säkert att använda har bekräftats otaliga gånger av tillsynsmyndigheter världen över, inklusive EUs egna myndigheter för kemikalier och livsmedelssäkerhet.

  Trots detta har regeringen under flera års tid svängt fram och tillbaka. Så sent som i början av oktober verkade regeringen äntligen ha tagit beslutet att gå på den vetenskapliga linjen och ställa sig bakom en förlängning.

  Men på stående möte – utan någon som helst förvarning till eller förankring i riksdagen – svängde man och meddelade att en förlängning inte är aktuell. När frågan återigen var uppe för omröstning i EU i slutet av november var regeringen tillbaka på ruta ett och stödde den här gången en förlängning.

  I frågan om regler för ekologisk produktion meddelade regeringen häromveckan att den var beredd att göra helt om och inte längre stödja överenskommelsen inför en omröstning i rådet. I somras menade regeringen att det vore oseriöst att inte stödja den eftersom Sverige vunnit betydande framgångar i förhandlingarna. Omröstningen gäller exakt samma regler som regeringen ställde sig bakom i somras och som har förhandlats i mer än tre års tid.

  Avslutningsvis har regeringen sedan den tillträdde misskött GMO-frågan. Inte heller här litar regeringen på våra expertmyndigheter, utan har velat fram och tillbaka när GMO ska godkännas. Under hela det första året vid makten lade regeringen ner sina röster, fastän beslutsgången följde den gemensamt överenskomna. Så svårt hade S och MP att komma överens att de hellre satt tysta på möten i Bryssel än påverkade viktiga beslut.

  Regeringens lättvindiga hantering av jordbruksfrågorna på EU-nivå är anmärkningsvärd. Särskilt som det rör sig om upprepade försummelser. Det är obestridligen så att den självutnämnda samarbetsregeringen har rejäla problem att samarbeta.

  Men det är inte en ursäkt. Det skadar jordbruket och det är uppenbart att regeringen inte bryr sig om jordbrukarnas verklighet. Det är en skada som kommer att ta lång tid för nästa regering att reparera.

  Christofer Fjellner (M)

  Europaparlamentariker

  Maria Malmer Stenergard (M)

  Miljö- och jordbrukspolitisk talesperson

  Relaterade artiklar

  Till toppen