Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 24 april 2017

  Nej till onödiga ingrepp och hormoner

  På Gotlandsfårsföreningens senaste årsmöte togs ett enhälligt beslut om att värdet av reproduktiva metoder med laparoskopi (titthålskirurgi) inte motiverar undantag från förbudet mot operativa ingrepp på får, skriver Ewa Twengström.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  På senare tid har det förekommit ett antal reportage i lantbrukspressen som propagerat för reproduktionstekniska metoder som innebär användning av hormoner samt kirurgiska ingrepp på tackorna.

  I Djurskyddslagen står att operativa ingrepp på får är förbjudet om det inte är befogat av veterinärmedicinska skäl. Jordbruksverket föreslår nu undantag från förbudet. Embryoöverföring på får innebär dessutom hormonbehandling av både givar- och mottagartackor samt sövning inför ingreppen.

  Gotlandsfårsföreningen ställer sig negativ till onödiga operativa ingrepp och till den omfattande hormonbehandling som är nödvändig vid embryoöverföring. I Sverige arbetar vi aktivt med avel på våra fårraser, bland annat med semin, och varken hormonbehandling eller laparoskopi är nödvändigt. Export av embryon är inget som utvecklar gotlandsfår eller andra får avelsmässigt. Enskilda fårägare skulle kunna få ekonomisk vinning men det kan inte vara skäl till att göra undantag från djurskyddslagen.

  Av smittskyddsskäl kan import och inläggning av embryon vara ett bättre alternativ än import av levande djur. Metoden kan då motiveras av att vi minskar risken för introduktion av nya sjukdomar i landet. Föreningen accepterar därför inläggning av importerade embryon eftersom andra fårraser kan vara beroende av obesläktade linjer i sitt avelsarbete.

  Vi anser att inläggning av embryon även i fortsättningen ska omfattas av krav på dispens. Värdet av att använda embryoöverföring inom landet motiverar däremot inte undantag från förbudet mot operativa ingrepp. Tvärt om finns risk för negativa konsumentreaktioner till men för övriga uppfödare.

  Gotlandsfårsföreningen företräder den största rasen i landet med nära 60 procent av tackorna i fårkontrollen. Gotlandsfår är sannolikt den ras vars uppfödare skulle ha störst ekonomisk vinning av att exportera embryon men föreningens medlemmar kan trots det inte acceptera embryoöverföring av djuretiska skäl. Vi vill verka för en god etisk djuruppfödning med fortsatt högt förtroende från konsumenter.

  Eva Twengström

  Ordförande Gotlandsfårsföreningen

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen