Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 2 februari 2017

  Nationell kris inom räddningstjänsten

  Deltidsbrandkåren är ryggraden i räddningstjänsten på landsbygden. Att den ständigt nedvärderas leder till en ohållbar situation, skriver företrädare för Landsbygdspartiet oberoende.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Sverige står inför en nationell kris, men politikerna har inte insett det ännu. En hel yrkeskår inom räddningstjänsten har blivit nedvärderad. Man har slutit nya löneavtal, RIB 16, med fackförbunden Kommunal och Vision, som endast representerar cirka 2 200 av cirka 14 000 personer inom räddningstjänsten i Sverige. Största förbundet, Brandmännens riksförbund (BRF), med 8 800 medlemmar hade inte mycket att säga till om.

  En hel yrkeskår körs över, framför allt deltidsbrandmän med annat yrke som huvuduppgift. Timersättningen höjs minimalt, men samtidigt sänks hela lönen genom att OB och bilersättningar försvinner. I slutänden får enskilda brandmän mindre i lön.

  Trots en beredskap dygnet runt som innebär att de inte kan vara längre än fem minuter från brandstationen, alltid redo för utryckning om ett larm skulle komma.

  Enligt Sveriges rikes lag ska staten se till att lag om skydd mot olyckor (2003:778) ska efterlevas. Räddningstjänsten är kommunens ansvar enligt lagen.

  Men kommunerna har i årtionden använt räddningstjänsten som budgetregulator och de lokala förhandlingarna har ständigt varit nederlag för de anställda. Vikten och betydelsen av Sveriges deltidskår nonchaleras, vilket är tragiskt. De är ryggraden i Sveriges räddningstjänst tillsammans med heltidskåren.

  Vi blir allt fler människor i Sverige och landsbygden befolkas allt mer. Men räddningstjänsten utvecklas inte i takt med befolkningen.

  Vi står inför en nationell säkerhetskris. Snart kommer ingen när det brinner, vid en trafikolycka eller ett hjärtstopp på landsbygden. För det finns inget räddningstjänst kvar. Vi behöver stärka yrket brandman och inse att grundtryggheten är allas rättighet.

  Landsbygdspartiet oberoende driver hårt en återgång till ett säkert brandförsvar och en väl fungerande räddningstjänst även på små orter.

  Erica Åhström Landsbygdspartiet oberoende Uppsala

  För Landsbygdspartiet oberoende riksorganisationen:

  Erika Sörengård, Ervalla

  Magnus Malmsten, Norrtälje

  Tjern Inga Wall, Särna

  Pia-Maria Johansson, Nora

  Pierre Ländell, Horn

  Monica Björsell, Svenljunga

  Arne Gunnarsson, Strömsnäsbruk

  Hans Boström, Hallen

  Claes Littorin, Knutby

  Åke Karlsson, Kolmården

  Gunilla Fluur, Näsåker

  Cecilia Kähäri, Storfors

  Roger Stupis Andersson, Råneå

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen