Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 6 februari 2017

  Långt kvar för nederländsk grisuppfödning

  Ordförande Sveriges grisföretagare

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Utmanar de nederländska grisarna de svenska rörande djuromsorg? Visst vore det önskvärt att vi var där, speciellt för djurens och miljöns skull, men det är vi inte.

  En bättre djuromsorg i Europa är något som svenska politiker drivit i decennier och som vi måste kämpa för och uppmuntra. Så när nederländska grisleverantörer bygger större boxar till de äldre grisarna är detta givetvis bra, men att vissa aktörer på marknaden vill likställa detta med hur svensk grisproduktion bedrivs är det verkligen att nonchalera det hårda arbete som läggs ned på svenska gårdar.

  Det är ett långsiktigt arbete som omfattar hur vi jobbar med förebyggande djurhälsa, hur vi odlar vårt foder, hur vi har cirkulärt kretslopp på gårdarna för minimal miljöpåverkan. Dessutom handlar det om hur suggan mår, hur smågrisen tas om hand och hur våra slaktgrisar lever med tillgång till halm eller annat strömaterial.

  Det handlar om friskt vatten, ren luft, hur transporter av djuren sker och hur de behandlas på slakteriet. Dessutom använder vi aldrig antibiotika i onödan.

  Svensk kvalitet med god djuromsorg och bra miljöarbete kostar. Svenska grisleverantörer lyder inte under samma regelverk som de nederländska. Att några av de nederländska grisarna får större boxar och att dessa djur ska få ha knorren kvar är bara ett steg på vägen till att leva upp till EUs grunddirektiv för djuromsorg. Det är långt kvar till svensk standard. Att påstå något annat är att vilseleda svenska konsumenter.

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen