Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 11 maj 2017

  Landsbygden behöver en stark hästnäring

  Spel på hästar har oerhört stor betydelse för hästnäringen och därmed för landsbygden. Spelutredningen får inte bli liggande eller sänkas av politisk oenighet, skriver företrädare för Socialdemokraterna.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

   Daniel Schützer (S).
  Bild 1/2 Daniel Schützer (S).
   Marie-Lousie Dangardt (S).
  Bild 2/2 Marie-Lousie Dangardt (S).

  Bollen ligger hos regeringen, sa kulturutskottets ordförande Olof Lavesson (M) när han och civilminister Ardalan Shekarabi (S) tog emot spelutredningen. Vad få förstår är dock vilka ödesdigra konsekvenser det kommer få för svensk landsbygd om regeringen inte lyckas slå bollen i mål.

  Hästarna håller i dag mer mark öppen än vad våra mjölkkor gör och genererar 30 000 heltidsarbeten, de flesta på landsbygden. Spelet på hästar är ett viktigt inslag i branschen och genererade 1,7 miljarder kronor till näringen under 2016.

  Men svensk hästsport konkurrerar i dag inte på lika villkor. Utländska bolag tar marknadsandelar utan att vare sig betala skatt i Sverige eller ge något tillbaka till branschen. Fortsätter den utvecklingen kommer det definitivt att märkas i form av färre arbetstillfällen och ett igenvuxet landskap.

  När pengarna från ATG inte har varit tillräckliga har villkoren för de aktiva kraftigt försämrats med färre aktiva och färre hästar som följd. Den trenden vill vi bryta genom att ge branschen vettiga villkor att konkurrera. Ett licenssystem i enlighet med utredarens förslag har alla möjligheter att bli den injektion som behövs och effekten kommer framför allt att ses på landsbygden. 

  Det är akut att bryta den negativa trenden. Därför är det oerhört viktigt att regeringen håller tidtabellen och att oppositionen är involverad i arbetet så att frågan inte stoppas i riksdagen.

  Det är också viktigt att garantera att sporten får del av intäkterna. I utredarens förslag ingår inte detta men i Danmark arbetar man nu för att införa ett system där kravet för att få licens på hästspel är att man ger 8 procent tillbaka till sporten. Vi kan se hur förödande bookmaker-system utan krav på betalning till sporten har varit för hästsporten i vissa andra länder.

  Med ett licenssystem får vi också ökad konkurrens vilket ur många synpunkter är bra. Men med tanke på risken för spelberoende vill vi också se åtgärder för att begränsa den mest aggressiva marknadsföringen. Ett vinståterbetalningstak på 90 procent av insatsen är ett bra sätt att undvika den mest aggressiva konkurrensen. Forskning visar också att olika produkter har olika risk när det gäller spelberoende och det bör lagstiftningen också ta hänsyn till. 

  Därför uppmanar vi både regeringen och oppositionen att:

  1. Håll tidtabellen! Landsbygden har inte råd att vänta.

  2. Garantera sportens intäkter! Danmark arbetar redan med en möjlig modell.

  3. Inför ett vinståterbetalningstak! Vi får inte glömma riskerna för spelberoende med aggressiv marknadsföring.

  Marie-Lousie Dangardt (S)

  Regionråd Region Gävleborg

  Daniel Schützer (S)

  Kommunstyrelsens ordförande Årjängs kommun

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen