Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 9 februari 2017

  Kampen mot felaktigt antibiotikabruk fortsätter

  Ansvarsfull antibiotikaanvändning och hållbarhet är mycket viktiga frågor för EU-samarbetet. Över huvud taget förtjänar jordbruksfrågorna en större plats i EU, skriver Fredrik Federley (C).

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  ”Hållbarhet” är kanske det bästa sättet att sammanfatta vad jag försöker åstadkomma i Europaparlamentet. Jag dras till långsiktiga politiska frågor. Därför har jag bland annat valt att arbeta med jordbruksfrågor.

  En av mina hjärtefrågor är antibiotikaanvändning och hur vi ser till att man även i framtiden slipper dö av lunginflammation. Vi har spelat hasard med folkhälsan.

  Tursamt nog ökar medvetenheten om problemet med antibiotikaresistens, till stor del tack vare Marit Paulsens arbete. Jag tar mitt kommande uppdrag med att ta över filen om veterinärmedicin efter henne på stort allvar. Grisar och andra djur ska kunna hållas friska utan antibiotika i förebyggande syfte.

  På många håll diskuteras vad EU ska vara bra för och hur det europeiska samarbetet ska se ut. Antibiotikafrågan illustrerar på ett utmärkt sätt vad jag tycker EU ska vara bra för och vilken typ av frågor vi måste samarbeta kring.

  Framöver ska jag som representant för den liberala gruppen i parlamentet förhandla lagförslag som relaterar till skogsbruk. Det finns ett visuellt problem när man ska prata skogsbruk och naturvård. All för naturvården värdefull skog måste inte se ut som en magisk urskog med månghundraåriga träd.

  Man kan jämföra det med missförstånden kring betande boskap och deras roll i att underhålla det svenska kulturlandskapet. Det är en uppförsbacke, men vi kämpar på.

  EU måste bli djärvare innovationsmässigt på jordbruksområdet. USA ligger lång före med växtförädling Det är inget naturtillstånd. EU ska se till att det finns kompetens, finansiering och lagmässigt utrymme för att forska fram nya grödor och lösningar.

  Just nu finns det andra frågor som larmar högre i opinionen än jordbruksfrågan i EU. Men inget är så avgörande för ett hållbart samhälle som hur vi odlar och äter mat. Kärnan och motorn i en levande landsbygd är jordbruket och alltför länge har frågorna om matsäkerhet, säkerhetspolitik, hälsa och landsbygdens företag fått stå åt sidan. Det måste vi se till att ändra.

  Fredrik Federley

  Europaparlamentariker

  Centerpartiet

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen