Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 11 september 2017

  Jaktnäringen kan växa mer med rätt insatser

  Jaktintresset ökar bland kvinnor och unga. Politiken måste understödja denna trend och hjälpa jakten och jaktturismen att växa, skriver Kristina Yngwe, Centerpartiet.

  Med hösten på ingång sveper nya vindar in över svenska skogar och jaktmarker. Jakt har länge varit en mansdominerad aktivitet, men trenden är tydlig. Intresset för jakt ökar och under det senaste åren har fler kvinnor och unga än tidigare år tagit jägarexamen.

  Idag finns det en tudelad syn på jakt. Kritikerna ser ofta jägare som blodtörstiga gubbar som inte bryr sig om djur och natur framför sig. Det stämmer förstås inte. Visst finns det tyvärr personer i jägarkåren som inte sköter sig, och visst finns det betydligt fler män än kvinnor ute i skogarna. Men de allra flesta hanterar vapen, regelverk och djur med största respekt, och ett arbete med att öppna upp jägarkåren för nya målgrupper har påbörjats och under det gångna året har fler kvinnor än tidigare år tagit jägarexamen.

  Samhällstrenden och jakten delar intresset för närodlat och natur. När jaktkåren vill öppna upp sig för nya grupper, då måste politiken hänga med. 

  Centerpartiet vill satsa på fler jobb inom jaktturism. Det gagnar både en breddning av jägarkåren och fler jobb och tillväxt på landsbygden. Vi tycker att det ska vara enkelt att starta företag inom jakturism och lättare och billigare att anställa säsongsanställda som hjälper till under högsäsong. Det handlar också om att underlätta möjligheterna att omvandla ekonomibyggnader till ett café eller en gårdsbutik i anslutning till jaktturism.

  Att viltkött är naturligt och klimatsmart är en anledning till varför fler börjar jaga. Med en explosionsartad tillväxt av vildsvin, vilket leder till skador i lantbruk och trafiken, är det viktigt att avskjutningen ökar.

  Men för att kunna öka avskjutningen behöver vi genomföra regelförenklingar som gör att privatpersoner, offentliga kök, matbutiker och restauranger lättare får tillgång till viltköttet. Vi vill att viltkött ska vara lika naturligt på skoltallriken som falukorv. Det ökar intresset för det vilda samtidigt det garanteras att köttet tas om hand.

  Många nya och gamla jägare ser fram emot en höst tillsammans med andra som delar intresset för jakt och viltvård. Centerpartiet vill skapa förutsättningar för jaktkåren att växa och utvecklas, samtidigt som respekten för djur och natur är i fokus.

  Kristina Yngwe, C

  Miljöpolitisk talesperson och vice ordförande i Miljö- och jordbruksutskottet

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen