Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 23 februari 2017

  Jakt och ridning borde vara skattefri personalvård

  Skattefri friskvård medverkar till att göra en arbetsplats attraktiv. Skatteverket bör omvärdera och se lantliga aktiviteter som jakt och ridning som skattefri personalvård, skriver Annika Bergman, SLA.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Som ägare till ett företag på landsbygden arbetar vi ständigt med attraktionskraften för arbetsplatsen. Vår personal är vår största tillgång. För oss är det viktigt att de anställda har det bra och kan känna att de är på en modern arbetsplats. Friskvård är därför ett område som vi gärna satsar på.

  Vi vill att personalen känner sig i form både psykiskt och fysiskt – vi vill helt enkelt ha en sund arbetsplats där personalen trivs.

  För företag på landet är tillgången till det utbud av aktiviteter som Skatteverket har på sin lista för skattefri personalvård relativt begränsad, såvida man inte tar sig till närmsta stad eller tätort. Aktiviteter som finns i närområdet passar oftast bäst för personalen, oavsett var man bor, och om de dessutom ligger nära våra medarbetares intressesfär är det en fördel.

  Många som bor på landet har till exempel en passion för djur och natur.

  För mig blir det verklighetsfrånvänt när jag förstår att skattefri personalvårdsförmån kan ges för till exempel cheerleading, homeopati, klättring på klättervägg eller körsång men inte för ridning, golf och jakt.

  Ur ett stadsperspektiv låter säkert aktiviteter som jakt och ridning exklusiva och dyra och begränsade till ett fåtal att ägna sig åt. För oss på landet är de oftast varken det ena eller andra, det är för många en av orsakerna till den livsstil vi valt.

  Det är dags att Skatteverket omvärderar och byter attityd till dessa stora friskvårdsområden. Från Skogs- och lantarbetsgivareförbundets sida skulle vi önska att man såg över möjligheterna till skattefri personalvårdsförmån utifrån utbud och efterfrågan.

  Attraktionskraften för ett arbetsliv på landet behöver öka och hålla jämna steg med andra alternativ. För att göra detta krävs det lönsamt företagande, engagerade företagare och möjlighet att rekrytera intresserad och kunnig arbetskraft.

  Staden som norm fungerar inte för oss som driver småföretag i det gröna näringslivet. En förändring av den skattefria personalvårdsförmånen är en liten, liten bit i det pussel av åtgärder som ska till för att landsbygdssäkra lagar och regler. Någonstans ska detta första steg tas.

  Annika Bergman

  Vice ordförande Skogs- och lantarbetsgivareförbundet (SLA)

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen