Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 29 maj 2017

  Industrijordbruk måste inte vara fult

  ”Tack vare en mer industrialiserad produktion kan vi i dag köpa kyckling till ett någorlunda hyfsat pris", skrev Socialdemokraterna 1967. Fortfarande krävs billig mat men ordet industri verkar ha blivit ett skällsord bara för lantbruket, skriver Markus Hoffmann, LRF.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: MOSTPHOTOS/Privat bild

  När vegan-, eller djurrättsrörelsen beskriver vår bransch i debattform benämns den ofta som mjölkindustrin eller köttindustrin. Syftet är att förklara för läsarna att det här är ingen småskalig verksamhet utan en industriliknande och ska behandlas därefter.

  Och den beskrivningen gör lite ont i oss eftersom vi inte tror att det är bra att konsumenterna tänker på oss i industritermer. Synen på industri har ändrats med åren och många har uppfattningar om hur det är med fabriker och nyhetsinslagen är många om varför ungdomar inte söker sig dit. Det skiljer sig från andra länder där kollegorna inte verkar se samma stigma i att benämna sig ”farming industry”.

  Men även om vi i lantbruket i dag helst inte vill bli liknade vid industri finns en historia där svenska politiker med förkärlek vill ha oss så. I underlaget till det stora jordbrukspolitiska beslutet 1967 skrev socialdemokraterna att ”vi vet att det går att industrialisera jordbruksnäringen. I stora ”fläskfabriker” kan vi producera fläsk billigare och tack vare en mer industrialiserad produktion kan vi i dag köpa kyckling till ett någorlunda hyfsat pris.”

  Det som då var ett högljutt krav på billig mat finns kvar. Fast nu som en dov underton och kombinerat med antaganden om skapade miljöproblem. Meningarna ovan antyder också en syn på djur som produktionsenheter snarare än biologiska varelser. Möjligen är det av samma anledning som just fågel- och gris men inte nöt inkluderas i EUs nya Industriutsläppsdirektiv (IED) tillsammans med annan tillverkningsindustri för stål, pappersmassa och läkemedel.

  Ibland verkar industri förväxlas med storskalighet. De flesta är nog överens om att storskalighet är en nödvändighet även i matproduktionen. Men är det något särskilt problematiskt med att just matproduktion blir storskalig jämfört med annan tillverkning, så att när matproduktionen blir storskalig så förtjänar vi i lantbruket industriordet som ett skällsord? Det är faktiskt så att industri och storskalighet kan också förknippas med innovation, god djuromsorg och bra arbetsmiljö. Vi borde kunna stå för industriordet.

  Markus Hoffman, LRF

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen