Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 25 september 2017

  Framtidsrusta när mjölkpriset går upp

  Det går allt bättre för mjölkproduktionen. Det finns en risk för framtida överproduktion och fallande priser. Det gäller att rusta för framtiden, skriver Ulf Möller, Swedbank.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  FOTO: Jimmy Eriksson

  Marknaden för kött, spannmål och mjölk är internationell. Det innebär att priset till lantbrukare i Sverige avspeglas i vad som händer i världen och då framför allt i Europa. En annan komponent är att svensk mat fortfarande är förstahandsvalet för många svenska konsumenter. Vi upplever att det beror på att de litar på svenska lantbrukare och uppskattar den svenska modellen för djuromsorg.

  Till skillnad från kött och spannmål har mjölken ibland gått en egen väg. Arla som är marknadsledare har tidigare försökt att betala ett så högt avräkningspris de förmår. Vi är övertygade om att de har samma ambition i dag, men nu är de på den europeiska marknaden och det sätter sina spår.

  När EU avskaffade mjölkkvoten 1 april 2015 blev det överskott i Europa vilket ledde till att man var tvungen att torka in överproduktionen till mjölkpulver. Det är en kostsam process som dessutom gav producenterna minimalt i betalning. Detta ledde till en historisk ”bottennotering” för Arlas mjölkpris, som då stannade på 2,32 kronor per kilo.

  På den nivån är det näst intill omöjligt att producera mjölk i Sverige utan att gå med förlust. Nu ligger priset på 3,62 kronor per kilo. Det är en prisuppgång på nästan 60 procent och som gör att det åter går att ha en lönsam mjölkproduktion.

  Mot denna bakgrund gör vi följande analys: I Sverige har vi nu ett pris på mjölk som kanske ligger kvar, men troligtvis kommer det åter att sjunka. Som mjölkproducent behöver man därför förhålla sig till och ta höjd för att priset på mjölk kommer att variera, ibland kraftigt.

  Vi vet att med dagens avräkningspris är det lönsamt att öka kraftfodergivan och därmed leverera mer mjölk. Däremot är vår bedömning att det är viktigt att vara vaksam på minskad efterfrågan så att vi inte hamnar i en ny överproduktion i Sverige som åter resulterar i en prisnedgång.

  Så rådet i dagsläget för att långsiktigt bibehålla en lönsam mjölkproduktion är att framtidsrusta och göra sig mindre sårbar genom följande tre åtgärder: Reglera ned leverantörsskulderna, starta eller öka amorteringen och skapa en buffert med likviditet för att klara nästa nedgång. Amorteringarna bör motsvara minst 80 procent av avskrivningarna.

  Ulf Möller

  Segmentsansvarig Skog & Lantbruk Swedbank och Sparbankerna

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen