Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 18 juni 2007

  Få slut på barnarbetet inom jordbruket

  Den 12 juni inföll den internationella världsdagen mot barnarbete. FN har beslutat att i år rikta strålkastarljuset mot barnarbetet inom jordbruket.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Det är en absolut nödvändig prioritering. Det finns 132 miljoner barn mellan 5 och 14 år som arbetar i jordbruket. Det motsvarar 70 procent av alla barnarbetare i världen.
  Barnarbetarna inom jordbruket är ofta mycket unga och arbetar många timmar. I Indien är det vanligt att tvångsrekryterade barnarbetare i tioårsåldern arbetar mer än 15 timmar per dag.
  I Ecuador är barnarbete med arbetsdagar på 9-13 timmar vanligt på bananplantagerna.
  Kinas snabba ekonomiska utveckling beundras i dag av omvärlden. Men det finns en baksida som sällan får utrymme i media. Fattigdomen på landsbygden är stor och barnarbete allt
  vanligare.

  Kollektivjordbruket är sedan länge historia, i stället dominerar familjejordbruk. När samtidigt många skolor är undermåliga blir resultatet att många föräldrar föredrar att barnen arbetar.
  Barnarbetare i jordbruket blir systematiskt skadade av farliga ämnen. Från Nordafrika rapporteras om barn som utan skyddsutrustning arbetar på odlingar som just blivit besprutade med giftiga kemikalier.
  De långsiktiga medicinska verkningarna är hjärnskador, cancer och sterilitet. Många barnarbetare saknar också tillgång till vatten eller har bara tillgång till smutsigt och förorenat vatten.
  Barnarbete inom jordbruket förekommer också i industrialiserade länder.I USA arbetar 300000 barn på stora plantager med att plantera, rensa ogräs eller plocka bomull eller meloner.

  Enligt Human Rights Watch får varje år 100000 barn i USA skador av arbete i jordbruket. Det är en skam att ett av världens rikaste länder i stor skala utnyttjar barn­arbetare.
  En vanlig uppfattning är att det är omöjligt att få bort barnarbete inom jordbruket. Inget kan vara mera fel. Ett första steg är att kräva att arbetsgivarna sluter kollektiv­avtal med sina fackliga motparter om att övervaka att barnarbetet försvinner i alla leveranskedjor.
  Den svenska regeringen måste kräva att alla länder undertecknar ILO-konventionen 182 om de värsta formerna av barnarbete. Men det krävs också att myndigheter runt om i världen aktivt övervakar att konventionen efterlevs. Det är hög tid att få bort barnarbetet inom jordbruket!

  Hans-Olof Nilsson
  ordförande Livsmedelsarbetareförbundet och IUL

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen