Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 13 juli 2017

  EUs onödiga detaljregler slår hårt mot ekoodlingen

  Det tioåriga undantaget för odling i växthusbäddar i norra Sverige löser inga problem. Osäkerheten om framtiden drabbar en växande näringsgren, skriver Fredrick Federley, Europaparlamentariker (C).

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Bild 1/2 FOTO: Balefire9
  Bild 2/2

  Medlemsstaterna och Europaparlamentet har efter långa förhandlingar nått en överenskommelse om nya regler för ekologisk produktion. Det är tyvärr tråkiga nyheter för många svenska odlare. Överenskommelsen innebär en utfasning av eko-odling i avskilda bäddar, vilket i Sverige främst sker i växthus.

  För växthusodling är avskilda bäddar en förutsättning på grund av vårt klimat och dessutom en växande näringsgren för oss. Man kan så klart även i fortsättningen odla i avskilda bäddar, man får bara inte kalla det ekologiskt. 

  Det är lätt att invaggas i en falsk trygghet: Sverige, Finland och Danmark kommer att få ett undantag på 10 år för befintlig produktion. Men vem vågar investera långsiktigt i ekoodling i växthus om det inte finns någon framtid för det?

  De växthusodlade gurkorna kan säljas som vilka gurkor av god kvalitet som helst i butiken även efter 2020. Men man börjar med ekoodling för att man antingen har en övertygelse om att det är bra, eller för att man vet att efterfrågan är hög på ekovaror.

  Det är ingen gröna vågen-idealism att kräva kontinuitet och hänsyn till ekoodlares speciella förutsättningar i Sverige. Det är en ekonomisk fråga.  Bonden eller odlaren behöver kunna planera framåt för att våga investera och i förlängningen skapa jobb och tillväxt. Odling är ett långsiktigt projekt.

  För konsumentens del är det strunt samma om gurkan växt i en avskild bädd eller på annat sätt, bara den är ekologiskt odlad. Det finns en stor efterfrågan på ekologiskt framställda varor i Sverige, som dessutom gärna får vara närodlade.

  Kommissionen borde ge svenska odlare rimliga möjligheter att möta den efterfrågan: ekologisk odling i avskilda bäddar är inte ”mindre ekologisk” än den som odlas på annat sätt och håller inte sämre kvalitet. I stället för expansion, ekonomisk tillväxt och jobbskapande får vi ett stopp för ekologisk växthusodling i Sverige och en onödig klåfingrighet.

  Detta är inte första gången man visar dålig förståelse för skandinaviska och svenska villkor. Detta kallas en regelförenkling. Sverige bör kalla det vad det är: en regelförsämring. Är det inte trasigt behövs det inte lagas.

  Fredrick Federley

  Europaparlamentariker (C)

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen