Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 19 oktober 2017

  Ett grönt Sverige skapar nya jobb

  En biobaserad ekonomi skapar nya jobb. Genom att stärka jord- och skogsbruket och ställa om industrin kan vi bygga ett biobaserat samhälle, skriver Kristina Yngwe och Eskil Erlandsson, Centerpartiet.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Den gröna kolatomen från åkern och skogen är en byggsten som kan bygga Sverige starkt. Genom omställning till en biobaserad ekonomi kan vi skapa nya jobb och öka tillväxten samtidigt som vi möter utmaningarna kring klimat och miljö. Det handlar om livsmedel och energi, men också om kemikalier, byggnadsmaterial och allt från mobilskal till medicinska proteser.

  För att lyckas med denna omställning krävs ett politiskt fokus på att med både resurser och regelverk stödja omställningen. Den budget som Centerpartiet nyligen presenterade är ett steg i att sätta fart på omställningen till en bioekonomi.

  1. Goda förutsättningar för råvaruleverantörerna. Jord- och skogsbrukare måste ha goda och långsiktiga spelregler för att kunna leverera råvarorna. I Centerpartiets budget ökar vi dieselåterbetalningen till 2,20 kronor per liter och indexerar den. Samtidigt vill vi införa en biodrivmedelsbonus på två kronor litern för att göra det mer attraktivt med förnybart i tanken. Vi jobbar för enklare regelverk för de gröna näringarna och har agerat kraftfullt för att säkerställa att makten över den svenska skogen stannar i Sverige. Vi ser också behovet av att ändra synen på de gröna näringarnas företagare, och vill därför att företag som bidrar positivt till den gröna omställningen inte ska klassas som miljöfarlig verksamhet.

  2. Långsiktiga spelregler för ökad efterfrågan av förnybara produkter. Vi inför en klimatbonus för tunga transporter som tankar biodrivmedel, stärker incitamenten för att producera biogas och föreslår en kretsloppspremie för biogödsel.

  3. Omställning av industrin. Centerpartiet satsar 500 miljoner under tre år för att hjälpa svensk industri att ta tillvara den potential som den gröna kolatomen utgör. Många företag som Södra och Lantmännen gör ett stort och viktigt arbete men andra delar av industrin behöver hjälp i omställningen. Exempel på satsningar som skulle kunna stimuleras är produktion och testanläggningar för bioplaster samt forskning och utveckling av nya material från skogen.

  Talet om ett biobaserat samhälle får inte bara bli goda intentioner. Nu är det dags att gå från ord till handling och visa att Sverige behöver ett nytt ledarskap, ett riktigt grönt ledarskap.

  Eskil Erlandsson (C)

  landsbygdspolitisk talesperson

  Kristina Yngwe (C)

  miljöpolitisk talesperson och vice ordförande Miljö- och jordbruksutskottet

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Till toppen