Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Synpunkten 27 februari 2017

  En alltför låghalt livsmedelsstrategi

  Vi är glada över att det äntligen finns samsyn kring ett gemensamt mål och vi står bakom regeringens nya livsmedelsstrategi. Men vi är definitivt inte överens om vägen dit, skriver företrädare för Centerpartiet i Skaraborg och Halland.

  Detta är ett debattinlägg i ATL, lantbrukets affärstidning. Det betyder att innehållet är skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här!

  Nyligen stod Stefan Löfven och lovade miljarder för att förverkliga delar av livsmedelsstrategin. Många lovvärda insatser men vem det är som egentligen betalar hela kalaset?

  Vi ser en mängd fina uttryck och formuleringar som alla handlar om långsiktighet och hållbarhet för den svenska livsmedelssektorn. Men det är något som inte stämmer. Mer än hälften av satsningen, 540 miljoner kronor, är pengar tagna ur Landsbygdsprogrammet för 2014–2020. Det är pengar som redan ska gå till lantbrukare, som nu omfördelas.

  Export och ökad förädling är viktiga punkter i handlingsplanen. Men var finns handlingsplanen för den verkliga utmaningen i vår oroliga omvärld? I dag är Sveriges självförsörjningsförmåga ungefär 50 procent. Det innebär att hälften av den mat vi konsumerar i Sverige måste importeras för att vi ska klara oss.

  Om något händer infrastrukturen står snart Sverige helt utan mat. Om vi inte kan importera mat kan vi inte heller importera de kringprodukter, exempelvis drivmedel, som är en förutsättning för att vår matproduktion ska fungera.

  Under rubriken ”Sverigebilden” känner vi centerpartister väl till innehållet som är misstänkt likt Matlandet Sverige, en strategi som Alliansregeringen sjösatte under sin första mandatperiod. För övrigt samma strategi som S-regeringen la ner för att den var ”verkningslös”. Skulle det verkligen behöva ta två år av utredning för att döpa om ett fungerande koncept?

  Vi noterar även att i det första åtgärdspaketet föreslås inte en enda regelförenkling för livsmedelssektorn. I stället presenteras hela nio nya utredningar. Lantbrukare och livsmedelsindustrin behöver myndigheter som främjar verksamheterna och inte ännu fler kontroller.

  Vi är glada över att det äntligen finns samsyn kring ett gemensamt mål och vi står bakom regeringens nya livsmedelsstrategi. Men vi är definitivt inte överens om vägen dit.

  Det är tydligt att Sverige behöver ett nytt ledarskap som främjar tillväxten i hela Sverige. Det räcker inte med en veckas landsbygdssafari för ministrarna, vi behöver göra verkstad av strategierna genom konkreta planer som gör att klyftorna mellan stad och land minskar.

  Kent Folkesson

  distriktsordförande Centerpartiet Skaraborg

  Henrik Oretorp

  distriktsordförande Centerpartiet Halland

  Tack!

  Ditt debattsvar är nu inskickat.

  Skicka in debattsvar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen