facebooktwittermail

Sydvästra Frankrike töms på fågel

Drastisk åtgärd för att stoppa fågelinfluensan.

Alla gårdarna i den sydvästra Frankrike ska helt tömmas på fågel, och därefter rengöras, desinfekteras och testas innan de kan ta emot nya ungar.
Alla gårdarna i den sydvästra Frankrike ska helt tömmas på fågel, och därefter rengöras, desinfekteras och testas innan de kan ta emot nya ungar. FOTO: MOSTPHOTOS

Den senaste epizootin av viruset H5N8 uppträdde i Frankrike i november 2016. Sedan dess har omkring fyra miljoner ankor på 485 gårdar nödslaktats i preventivt syfte.

Nu tar jordbruksdepartementet ytterligare ett steg i kampen mot viruset. Från och med den här veckan och sex veckor framåt ska gårdarna i den sydvästra delen av landet helt tömmas på fågel, och därefter rengöras, desinfekteras och testas innan de kan ta emot nya ungar.

Smittan förs mellan gårdar

Förutom att flyttfåglar kan ha bidragit till spridningen av sjukdomen, misstänker myndigheterna att den har förts över mellan gårdar vid transporter.

Alla fordon som används av uppfödarna ska därför också steriliseras. Snart publiceras dessutom nya regler bland annat för hur veterinärerna ska slå larm vid misstänkta fall.

Ny organisation krävs

Redan förra året genomfördes en liknande sanering av gårdarna i sydvästra Frankrike, vilket gjorde att spridningen av H5N1 stävjades.

Alltfler uppfödare säger att framtidens lösning är att genomföra en större omorganisering, som innebär att fåglarna föds, göds och slaktas i ett och samma område.

Läs mer: Smittan kom in via en vild fågel

Läs mer: Nya fågelinfluensan bekräftad i Europa

Läs mer: Misstänkt bedrägeri bakom spridning av fågelinfluensa