Riksrevisionen har granskat hur förutsättningar för livsmedels- och läkemedelsförsörjning ser ut om det uppkommer en krissituation i Sverige. Bakgrunden är bland annat att myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, de senaste åren pekat på risker som kan leda till störningar i livsmedelsförsörjningen. Både regeringen och ansvariga myndigheter får svidande kritik i granskningen.
Svidande kritik mot krisförsörjningen
Ny granskning pekar ut flera brister i livsmedelsförsörjningen om en eventuell krissituation uppstår i Sverige.
– Riksrevisionens bedömning är att oklarheter när det gäller vem som ska göra vad, och när, i värsta fall kommer att innebära att viktiga åtgärder försenas eller inte blir gjorda alls, säger riksrevisor Stefan Lundgren, i ett pressmeddelande.
Även om regeringen uttryckt ambitioner och utfört vissa åtgärder är det inte tillräckligt. Inte heller ansvariga myndigheter har vidtagit tillräckliga åtgärder, kritiserar Riksrevisionen i den nya rapporten, som menar att det till exempel behövs tydligare mål och ansvarsfördelning.
– Samhällets säkerhet och viktiga samhällsfunktioner är på många områden beroende av privata aktörer. Men samtidigt är förutsättningarna för att involvera privata aktörer i krisberedskapsarbetet otydliga, säger Johan Ågren, projektledare för granskningen.
LÄS MER: Fyra röster om mjölkpolitiken