facebooktwittermail d

Sveriges yngste fäbodbrukare ska utvisas

För fem år sedan kom Baqer Mosawi till Sverige från Afghanistan. Sedan ett par år tillbaka driver han en fäbodverksamhet i Dalarna som egenföretagare. Nu står det klart att han ska utvisas.

Baqer Mosawi har skaffat sig ett liv i Sverige med djuren och säljer sina egna produkter till folket i bygden.
Baqer Mosawi har skaffat sig ett liv i Sverige med djuren och säljer sina egna produkter till folket i bygden. FOTO: MARI NÄLSÉN

Det är morgon på Prästbodarnas fäbod i Dalarna och Baqer Mosawi har redan varit och uppe i många timmar. Han har mjölkat kor och getter, matat kalvar, ungar och lamm och följt djuren en bit på vägen ut i skogen. Nu kokar han kaffe över öppen eld, äter egentillverkad långfil med blåbärssylt och tar det lugnt en stund innan det är dags att kärna smör och koka messmör. Sen kommer korna hem till kvällsmjölkning.

Nyfödd, bara några timmar gammal kalv som föddes under morgonen samma dag som ATL var på plats.
Nyfödd, bara några timmar gammal kalv som föddes under morgonen samma dag som ATL var på plats. FOTO: MARI NÄLSÉN

Baqer Mosawi hann knappt landa på asylboendet i Älvdalen innan han skaffade sig praktik hos en bonde. Från hemlandet hade han erfarenhet av djur och fäbodliv och snart blev han hemmastadd. När bonden ville sluta startade Baqer Mosawi eget företag, tog över verksamheten och vidareutbildade sig i småskaligt mathantverk. I dag förser han lokalbefolkningen med mjölk, ägg, kött och egenkärnat smör, fil och messmör.

Nekas uppehållstillstånd

Men det här livet är på väg att ta slut. Trots att han varit i Sverige i snart fem år, är egenföretagare med djur och har försörjt sig själv i över två år nekas han uppehållstillstånd.

– Jag ska utvisas till Afghanistan, säger han.

Ett 50-tal djur äger Baqer Mosawi. Han vet inte vem som ska ta hand om dem när han måste lämna landet.
Ett 50-tal djur äger Baqer Mosawi. Han vet inte vem som ska ta hand om dem när han måste lämna landet. FOTO: MARI NÄLSÉN

Det sista halmstrået är att ansöka om arbetstillstånd, men det måste ske från hemlandet Afghanistan. Dit vare sig vill eller vågar Baqer Mosawi åka. Ansökan kan också göras från tredje land men på grund av coronapandemin är det svårt.

För att få arbetstillstånd i Sverige krävs att man ska kunna försörja sig genom att man varit anställd i minst fyra månader, samt ha ett intyg på fortsatt anställning. Men om man har enskild firma faller man mellan stolarna, eftersom det inte står något skrivet om det i lagen.

Vem ska passa djuren?

Att få arbetstillstånd kan ta lång tid, tid som Baqer Mosawi inte har eftersom han har sina djur: ett 20-tal rödkullor och fjällkor samt ett 30-tal getter och får.

– Han har inte råd att betala någon som kan ta hand om dem även om han får komma tillbaka. Det kan ta flera månader, ja till och med år, säger Bertil Johansson som är Baqer Mosawis fäbodkollega.

Han är kritisk till att politikerna inte moderniserat regelskrivningen i utlänningslagen.

– Vi har ett EU-medlemskrav att uppmuntra en yngre jordbrukarkår under 40 år. Varför gör man inte det då?

Ömsesidig kärlek mellan Baqer och hans favoritfjällko.
Ömsesidig kärlek mellan Baqer och hans favoritfjällko. FOTO: MARI NÄLSÉN

ATL har vid upprepade tillfällen sökt den parlamentariska kommitté som arbetar med att utforma den nya svenska migrationspolitiken för en kommentar kring Baqer Mosawis fall, men utan framgång.

Migrationsverkets presskommunikatör Robert Haecks väljer att svara på ATL:s frågor via mejl:

”Migrationsverket kan varken ompröva ett beslut som meddelats av högre instans eller pröva riktigheten av bedömningar gjorda av högre instans. Eftersom det finns ett beslut om utvisning som fått laga kraft har sökandens begäran om att få beviljas uppehållstillstånd som egen företagare prövats som ett verkställighetshinder. Migrationsverket kan bara ta ställning till om nya omständigheter framkommer vid verkställighetshinder, vilket det inte gjort med den inkomna ansökan”, skriver Migrationsverket.

Exakt hur och när Baqer Mosawi ska lämna Sverige är i nuläget oklart på grund av coronapandemin. Han befinner sig fortsatt på fäboden, men berättar att han mår psykiskt dåligt över att inte veta vad som kommer att hända.

Exakt hur och när Baqer Mosawi ska lämna Sverige är i nuläget oklart på grund av coronapandemin.
Exakt hur och när Baqer Mosawi ska lämna Sverige är i nuläget oklart på grund av coronapandemin. FOTO: MARI NÄLSÉN

Fakta: Uppehållstillstånd för egenföretagare

I utlänningslagen (femte kapitlet paragraf 15 a) står att tidsbegränsade uppehållstillstånd kan beviljas även om den sökande fått avslag i vissa fall. Bland annat att den som söker har en anställning sedan fyra månader, men formulering om egenföretagare saknas.

I Baqer Mosawis fall tydliggjordes det i Migrationsverkets beslut om verkställighetshinder från den 18 februari 2020 att egenföretagare inte omfattas av undantagsregleringen (5 kap. 15 a § utlänningslagen) om spårbyte som innebär att man kan ansöka om uppehållstillstånd grundat på arbete utan att lämna Sverige.

Ett uppehållstillstånd för eget företag ska i enlighet med huvudregeln sökas och beviljas innan inresa till Sverige, meddelar Migrationsverket.

Detta har hänt:

2015: Baqer Mosawi kommer till Sverige i den stora flyktingvågen under hösten. Han ansöker om uppehållstillstånd och skaffar sig praktikplats hos en lantbrukare i Älvdalen. Detta för att han fått information av Migrationsverket att de önskar att asylsökande ska försörja sig själv i första hand.

2016, 2017: Baqer Mosawi jobbar på, han startar företag och skaffar djur och kan så småningom försörja sig på egen hand.

2018: I juli kommer beslutet om nekat uppehållstillstånd på asylansökan. Baqer Mosawi överklagar beslutet.

2019: Migrationsdomstolen som avslår överklagan i november.

2020: I januari avslår Migrationsöverdomstolen Baqer Mosawis överklagan. I februari lämnar han in ansökan om verkställighetshinder eftersom han har djur att ta hand om, men det avslås. Då lämnar Baqer Mosawi in ytterligare två verkställighetshinder varav det ena avser ett så kallat spårbyte - att han inte längre söker asyl i Sverige utan vill ha arbetstillstånd. Han får avslag på det sista i maj. I augusti 2020 vet Baqer Mosawi att han måste lämna landet men inte när eller hur.