– Grüne Woche är en konsumentmässa och riktar sig inte till distributörer och importörer. Det är förklaringen till att det inte finns någon svensk samlingsmonter på mässan, säger Maria Varnauskas, projektledare på Business Sweden.
Sverige nobbar jättemässa – igen
När den stora internationella mat- och livsmedelsmässan Grüne Woche i Berlin slår upp sina dörrar om ett par veckor har Sverige ingen egen monter. Inte heller kommer landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att besöka mässan.
Grüne Woche räknas som en av världens ledande mässor för mat och lantbruksprodukter med drygt 1 500 utställare och 380 000 besökare.
"Synliggöra svensk mat"
Men Sverige har inte haft en samlingsmonter sedan 2011. Inför årets upplaga, som inleds den 20 januari, gav dock regeringen i uppdrag åt Business Sweden och Visit Sweden att utforma ett svenskt deltagande.
– Vi måste synliggöra svensk mat betydligt bättre internationellt, sade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i början av september och aviserade att han troligen själv skulle vara på plats i Berlin.
Något som ATL rapporterade om då.
Svalt intresse
Enligt mässans sajt finns ett par svenska utställare anmälda: Pralinhuset visar sin choklad och en tysk importör erbjuder produkter som älgsalami och älgsnaps.
Men intresset bland svenska företag och regioner har varit svalt, berättar Maria Varnauskas på Business Sweden.
– Visst är Grüne Woche en mötesplats. Men det är en tio dagar lång konsumentmässa som inte är inriktad på fackfolk. Och företagen gör analysen att de inte träffar de importörer och distributörer de skulle vilja, säger Maria Varnauskas.
Ingen svensk monter
Därför blir det ingen svensk monter i år heller.
Det blir heller inget besök av landsbygdsministern. ”Som minister hinner man inte med alla åtaganden man skulle vilja”, skriver Buchts pressekreterare i ett mejl.
I stället reser statssekreterare Elisabeth Backteman till Berlin, både för att besöka mässan och för att delta i den internationella konferensen GFFA som i år har temat jordbruk och vatten.
Positiv syn på Tyskland
Regeringen har dock kvar ambitionen att Sverige – och svenska företag och regioner – ska delta på Grüne Woche, om inte i år så i alla fall nästa år.
– Det handlar om exportmöjligheter. Men det finns också en stor potential att, med hjälp av maten, främja Sverige som resmål. Synen på Sverige är allmänt positiv i Tyskland, vårt jordbruk är hållbart och vår mat anses säker och god, säger Elin Barr, departementssekreterare på näringsdepartementet.
Årlig mat- och livsmedelsmässa
Grüne Woche är en årlig internationell mat- och livsmedelsmässa i Berlin. Årets upplaga pågår mellan den 20 och 29 januari.
Räknas som en av världens ledande mässor inom sitt område. Grüne Woche har en historia som går tillbaka till 1920-talet.
Förra året hade mässan 1 550 utställare och 380 000 besökare. De flesta utställare är tyska, men förra året var över 500 från andra länder. I år är Ungern temaland.