Den 25 augusti slog de holländska myndigheterna larm. Antalet fall av Salmonella Enteritidis ökade oroväckande. Några dagar senare följde Sverige, Norge, Danmark, Belgien och Storbritannien. Det rörde sig om två stammar av den fruktade sjukdomen. Vidare efterforskning visade att de första fallen registrerades redan i maj och att ytterliga länder drabbats.
Sverige letar smittade ägg
Svenska myndigheter har inlett jakten på salmonellasmittade polska ägg. Minst 112 personer har smittats mellan maj - oktober i 14 EU-länder och packeriets ägg har sålts i Sverige. En femårig pojke i Kroatien har dött.
Tillåtet i industrin
Smittan spårades via en holländsk äggpackningscentral till ett företag i Polen som packar ägg från tio bönder. Enligt det brittiska bolaget EMIS, som säljer analyser och research till näringslivet, exporterar samma packeri ägg till Sverige.
Den europeiska lagstiftningen tillåter att salmonellasmittade ägg som underkänts för direkt konsumtion, får användas inom industrin. De kan antingen skickas som hela ägg eller en massa i en tank under förutsättning att de når fram inom 48 timmar och temperaturen ligger under fyra grader.
– När det är brist på äggråvara i Sverige importerar man i stora tankvagnar och pastöriserar för att sedan använda det pulvret i till exempel pannkakor och mixer, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör på Livsmedelsverket. Vitan används till kokosbollarna.
"Följd av den fria marknaden"
Hela ägg som säljs direkt till konsumenterna, ska vara försedda med ett intyg från packeriet som visar att de är fria från salmonella.
De svenska myndigheterna har än så länge inte lyckats spåra smittkällan. Det finns inga demografiska eller geografiska likheter.
– Jag kan tänka mig att det slinker in en pall ägg med ett större parti livsmedel som importeras från Polen och sedan säljs i partihallar och liknande, säger Pontus Elvingsson. Vi har tidigare haft fall med smittade ägg från de baltiska länderna. Det är en följd av den fria marknaden och slopade gränskontroller.
Livsmedelsverket har skickat ut information till miljökontoren i Sverige och uppmanat dem hålla utkik efter ägg med den aktuella stämpeln 3PL30221***”.
– Vidare väntar vi på information från myndigheterna i resten av EU, säger Christer Johansson, statsinspektör vid Livsmedelsverket.
Exporten stoppad
Äggen som exporterades till Holland såldes vidare till handlare, huvudsakligen i området kring Nijkerk, som i sin tur sålde till restauranger och livsmedelsföretag i Holland, Belgien, Frankrike, Storbritannien och Tyskland. 300 belgiska restauranger köpte av äggen. Något som orsakat ilska bland landets äggproducenter.
– Det väller in ägg från Östeuropa som säljs här till dumpingpriser, säger den belgiske äggproducenten Geert Albers. Detta har vi varnat för länge.
Belgiska bönder får 4,50 euro för hundra ägg, en euro mer än vad man kan köpa dem för i Polen
Den 20 oktober stoppade de polska myndigheterna all export av färska ägg från packeriet som hittills betraktas som smittkälla. Men ingen vet om det är den enda.
Sverige importerade 1 851 ton flytande ägg
Enligt statistiken från jordbruksverket importerar Sverige inte några större mängder hela ägg från Polen, men väl som råvara till industrin. Importen av ”flytande äggula samt flytande/frysta helägg” var i fjol 1 851 ton, en fördubbling på tre år. I regel pastöriseras de äggen, men 2015 importerade Norge opastöriserad äggråvara från samma polska firma. De innehöll samma smitta som i det nu aktuella utbrottet.
Källa: Livsmedelsverket/ATL