facebooktwittermail d

Svenskarna äter allt mer importkött

Svenskarna åt mer kött förra året än 2009. I stort sett hela ökningen bestod av importerat kött.

Köttkonsumtionen (nöt, gris och lamm) ökade med 3,5 procent, motsvarande 20 183 ton, i fjol. Det visar färska siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Inte lika pessimistisk


Hela konsumtionsökningen för nötkött och en stor del av grisköttet bestod av importerat kött. Hälften av allt nötkött som åts i Sverige förra året var importerat. Motsvarande siffra för griskött var 35 procent.

Åke Rutegård, vd för Kött- och Charkföretagen, räknar med att grisproduktionen minskar i år och att importen kan ta ytterligare marknadsandelar.

Han är dock långt ifrån lika pessimistisk som Sveriges Grisföretagare som räknar med en 20-procentig nedgång i år.

Illa nog


- Det tror jag inte ett skvatt på. Jag stöder mig på seminstatistiken som visar en nedgång på fem, sex procent, men det är illa det också, säger han.

Det är svårare att sia om nötköttets utveckling. Om pessimisterna får rätt och det sker en stor utslaktning i år för att handjursbidraget försvinner nästa år så lär det hindra importköttet att ta marknadsandelar i år. På längre sikt får det motsatt verkan.

Irland störst


SCB:s siffror för 2010 visar att den totala importen av köttslagen nöt, gris och lamm ökade med 7,7 procent. Nötköttsimporten ökade med 8,4 procent, grisköttsimporten med 9 procent.

Irland är fortfarande det största avsändarlandet för nötkött med en marknadsandel på 28 procent. Marknadsandelen för tyskt nötkött i Sverige är 20 procent.

Nederländerna nästan fördubblade nötköttsexporten till Sverige i fjol och är nu tredje största avsändarland.

Vad gäller det importerade grisköttet kom förra året 40 procent från Danmark, 35 procent kom från Tyskland. Båda länderna ökade sin export till Sverige rejält. Jan Olsson