facebooktwittermail d

Svenske vinbondens kamp för gårdsförsäljning

I Norge är det från 1 juli tillåtet med gårdsförsäljning av egenproducerade alkoholhaltiga drycker. I Finland har man ett system som kombinerar gårdsförsäljning och statligt monopol på alkoholförsäljning. I Sverige är det tvärstopp för gårdsförsäljning. Att vara svensk vinbonde är att jobba i uppförsbacke.

– Sverige är det enda EU-land som inte tillåter gårdsförsäljning. Vi som odlar vin är den enda yrkesgrupp som inte själva får lov att sälja det vi tillverkar. Vi känner oss diskriminerade, säger Carl-Magnus Hedin som driver vingården Villa Mathilda tillsammans med sin fru Marie-Louise Hedin på Kullahalvön i Höganäs kommun.

Nya norska lagen

Den nya norska alkohollagen har öppnat upp för mindre producenter att sälja egenproducerade frukt- och bärviner, cider eller mjöd direkt från gården. Men trots att man lättat en smula på regelverket finns det fortfarande restriktioner kvar. Lagen tillåter inte försäljning av sprit eller starköl. Och inte heller vin gjort på druvor. Gårdsförsäljningen gäller enbart övriga drycker som innehåller högst 22 volymprocent alkohol och den norske bonden får inte sälja mer 15 000 liter per år.

– Många av våra svenska kollegor jublade över det norska förslaget. Men eftersom jag håller koll på rapporteringen kring detta, såg jag ju att druvor är undantaget. Vin enligt EU:s definition får bara vara tillverkat av vindruvor, säger Carl-Magnus Hedin.

Restriktiv alkoholpolitik

Att han talar i egen sak när det gäller gårdsförsäljning är han självfallet medveten om. Alla som driver vingårdar vill sälja sina viner till folk som besöker dem. Varför de ändå valt att bli vinbönder i ett land med en välkänd restriktiv alkoholpolitik kan verka märkligt.

– För att bli miljonär på vinodling i Sverige, måste man börja som miljardär, brukar jag säga lite skämtsamt. Men vinturismen skulle kunna bli stor här. Vi har många besökare, även utländska turister, som kommer hit och frågar ifall de får köpa en flaska vin. När jag säger att det inte är tillåtet skakar de på huvudet. En del blir förbannade. Än så länge får de bara provsmaka och även då krävs att vi har serveringstillstånd, säger Carl-Magnus Hedin.

Svenska druvor

I Kullabygden i nordvästra Skåne finns idag fyra kommersiella vingårdar som har tillstånd för odling och tillverkning av vin. Vingården Villa Mathilda i Arild är den äldsta och vinet görs på de gröna druvorna Solaris och Siegerrebe.

– Det går att göra kvalitetsviner i Sverige, men man måste ha kunskap och vilja att investera pengar, tid och energi, säger Carl-Magnus Hedin.

Trots hindren i Sverige satte de 1000 plantor år 2006 och fyra år senare togs den första skörden. Deras vin finns sedan ett år tillbaka på Systembolagets beställningssortiment.

– Vi har sålt vinet till cirka 20 restauranger i nordvästra Skåne och Göteborg, varav flera har stjärna i Guide Michelin, säger Carl-Magnus Hedin.

Höganäs som pilotkommun

Höganäs kommun har vid flera tillfällen hos regeringen ansökt om att få vara pilotkommun för gårdsförsäljning av vin i Sverige. Om så bara för en kort testperiod. I februari bjöd kommunen även in landsbygdsminister Sven-Erik Bucht för att träffa bygdens vingårdar.

– Men alla förslag har hittills bara stoppats i byrålådan. I alliansregeringen var det Kristdemokraterna som var mest emot och den dåvarande finansministern Anders Borg sa att: "Det ska löna sig att arbeta snarare än att röka och supa".

Möter motstånd

Att tala svensk alkoholpolitik och statligt monopol med vinbonden Carl Magnus Hedin får honom att dra djupa suckar. Och man kan höra att han upprepat argumenten i sakfrågan.

– Det kommer motioner om gårdsförsäljning lite då och då från Centerns och Moderaternas lokalpolitiker. Men sen händer inget mer, säger han.

– I den rödgröna regeringen finns inte heller något gehör för att införa gårdsförsäljning. Speciellt konstigt tycker jag att Miljöpartiet agerar. De borde vara ett grönt parti som uppmuntrar landsbygdsutveckling och närproducerade varor, säger han.

Värna folkhälsan

Det som får Carl-Magnus Hedin att gå igång är när politiker eller företrädare för Systembolaget vill förbjuda gårdsförsäljning för att värna om folkhälsan.

– Det jag inte begriper är hur Systembolaget kan slå sig för bröstet och se sig som en garant för folkhälsan. Samtidigt säljer man mängder av dåliga bag-in-boxviner som ju uppmuntrar till överkonsumtion. Man kränger kändisviner, alkoläsk och har börjat med hemkörning av alkohol. Gör man det för folkhälsans skull?

Fakta om vingården Villa Mathilda

Vingården Villa Mathilda ligger i Arild på Kullahalvön i Höganäs kommun. Gården drivs av Carl Magnus Hedin och hans fru Marie-Louise Hedin. Båda har gått kurser på Göteborgs Universitet i geologi, klimatologi, vinkemi och oenologi.

Vinet görs på de gröna druvsorterna Solaris och Siegerrebe och säljs på restauranger i Helsingborg och Kullabygden samt i Göteborg. Sedan ett drygt år kan man köpa deras vin genom Systembolagets beställningssortiment och även hos den danska näthandlaren Winefinder.

För att kunna få lönsamhet i en vinodling idag krävs mellan 10 och 20 000 vinstockar. Många vingårdar kombinerar därför odlingen med annan verksamhet som restaurang, kafé och boende.

Villa Mathildas vingård har fullständiga rättigheter att servera vin glasvis till besökare (slutna sällskap/förbokade), men det är inte tillåtet att köpa med sig vin hem.