Forskarna hoppas kunna märka ett hundratal vildsvinssuggor. Det är den första större studien i Sverige med märkta suggor. Forskarna vill se hur vildsvinen reagerar på markägares och jägares sätt att bli av med dem.
Svenska vildsvin gps-märks i unik studie
För första gången ska ett större antal vildsvinssuggor förses med sändare i Sverige. Forskarna vill ta reda på hur djuren påverkas av stödutfodring och annan mänsklig aktivitet. "Vi ska både stänga och öppna utfodringar och försöka manipulera djuren”.
- Vi ska undersöka hur vildsvinen reagerar på åtgärder mot dem, som skyddsjakt och elstängsel. Vi ska också studera effekterna av utfodringsplatser på deras vistelseområden. Vi vill se hur utfodring påverkar suggorna, om det påverkar brunsten och hur många kultingar de får, säger Petter Kjellander, professor i viltekologi på SLU, som leder studien.
LÄS OCKSÅ: Ökande stam kostar miljarder
"Sändarna är lösningen"
De gps-märkta suggorna ska delas in i två grupper. En kontrollgrupp som får leva utan att forskarna stör dem, och en grupp som kommer att följas noga.
- Sändarna är lösningen. Vi förföljer deras positioner via internet och ser dem i datorn. Så fort vi ser att en sugga är på väg till någon av våra foderplatser så ska vi se till att stänga den, det är målet, säger Petter Kjellander.
Första studien i sitt slag
Grisarna ska fångas och märkas i olika områden i södra och mellersta Sverige.
- Vi har bra kontakter med åtta större egendomar i Sverige.
Det har bara GPS-märkts ett mindre antal svenska vildsvin tidigare. Så detta är första gången man undersöker hur vildsvin reagerar på mänskliga aktiviteter.
- Det här är viktigt, inte minst eftersom frågan om att utfodra vildsvin och annat vilt är kontroversiell och ständigt i hetluften, säger Petter Kjellander.
VIDEO: Lite svin får man räkna med