facebooktwittermail d

Svenska möbeljätten retar belgare

"Vi stod som fastnaglade i marken och kände oss fullkomligt maktlösa." Den belgiska bondhustrun beskriver sina känslor efter att gården besökts av en representant för Ikea. Den svenske möbeljätten ville köpa gården och bygga ett varuhus på marken. Reaktionen får ses mot bakgrund av att relationen belgiska bönder – Ikea inte är de bästa.

Maktlösheten grundas på erfarenheter från kolleger i Hasselt i östra Belgien. På historisk mark där 600 belgiska bönder offrade livet för att stoppa fransmännen 1798 försökte dagens bönder stoppa Ikeas planer på att bygga ett varuhus. Liksom då förlorade bönderna. Vid årsskiftet öppnar Ikea i Hasselt.

Nu är det Wevelgem i väster. Den aktuella marken ligger strax norr om franska gränsen, alldeles intill motorvägen A19. Perfekt för ett Ikea-varuhus. Ikea bekräftar att de vill bygga eftersom kedjan saknar varuhus i västra Belgien.

Räkna med motstånd, skriver Boerenbond på sin hemsida:

Ikea trycker på

Det är ont om jordbruksmark och den som finns är vi inte beredda att offra för svenska planer. Det skulle leda till att jordbruksaktiviteterna i området slås ut. Det är oacceptabelt.

– Ikea kontaktar lantbrukare i Wevelgem. Det går rykten att de vill ha tolv hektar till en ny anläggning. Totalt kommer det säkert att behövas 50 hektar, säger Hans Mommerency i Boerenbond landets största bondeorganisation.

Borgmästare Jan Seynhaeve har på omvägar hört att Ikea-representanten varit tagit kontakt med bönder.

– Det ska i en del fall ha rört sig om konkreta summor.

Strider om marken

Borgmästaren tycker det är en ära att ett företag som Ikea vill etablera sig i kommunen. Det kan ge cirka 400 nya jobb:

–Men en möbelgigant av den storleken kan också ge negativa effekter.

Det är inte bara markanvändningen som bönderna och Ikea strider om. Sedan flera år kritiserar Boerenbond Ikea för att de säljer maten för billigt.

– Att banalisera vår mat på det viset är skandal och strider mot de uppgörelser vi gjort för att respektera ett korrekt pris för våra produkter, sa ordföranden Piet Vanthemsche. Efter att ha dumpat priset på möbler, organiserar de också en dumpning av livsmedel.