facebooktwittermail

Svenska maskiner skördar i Egypten

Svensktillverkade betupptagare finns på plats för att skörda betor i Egypten. Men i år har upptagningen försenats på grund av oroligheterna.

- Vi har inte haft någon kontakt sedan upproret började men i förra veckan fick vi kontakt med dem igen, säger Jenny Wilhelmsson, ekonomiansvarig på betupptagartillverkaren Edenhall i Vallåkra i Skåne som förra året sålde två betupptagare till en sockerbetsodling mellan Alexandria och Kairo i Egypten.

Bråttom komma i gång


Betkampanjen i Egypten pågår i februari-juni och nu är det bråttom att komma i gång.

- Vi skulle redan ha varit därnere och gått över maskinerna och skickat ner reservdelar. De ska egentligen börja ta upp betor nu i början på mars och är väldigt angelägna om att vi ska komma till skott nu.

Betupptagarna, som förra året skördade 400 hektar betor vardera på de egyptiska fälten, är av modellen 624 och tillverkas inte längre i Sverige. Edenhall har köpt in och totalrenoverat dem för det egyptiska sockerföretagets räkning.

- Det är en enklare maskin som passar Egypten bra just nu. De är precis i början av att mekanisera allting vilket går väldigt snabbt, men det är ett bra sätt att starta. De behöver inga jättestora traktorer för att dra dem, säger Jenny Wilhelmsson.

Plockades för hand


Fram tills nyligen plockades nästan alla betor för hand i landet som har en sockerbetsareal på omkring 150 000 hektar. Betarealen är nästan lika stor som sockerrörsodlingen och har vuxit stadigt sedan betan introducerades i landet på 1970-talet.

Odlingen var från början koncentrerad till Nildeltat där statliga företag har haft hand om driften. Efterhand har allt fler privata socker-företag etablerat sig och börjat odla upp nya områden utanför deltat med hjälp av stora bevattningsanläggningar. Det har inneburit en möjlighet för utländska företag.

Fröföretaget Syngenta sålde förra året monogermt och pelleterat betfrö till 6 000 hektar och multigermt frö till 35 000 hektar i Egypten.

Ökad efterfrågan


- Så länge det var en mer eller mindre statlig verksamhet så var det svårt att få en modernisering. Det var först de sista fyra, fem åren som mer driftiga personer i Egypten har sett möjligheterna och satt i gång en efterfrågan, säger Staffan Nilsson som marknadsför utsäde för Syngenta i Egypten.

Den senaste tidens händelser i Egypten har inte påverkat affärerna, enligt Staffan Nilsson som har kontinuerlig kontakt med agronomer i landet. Tvärtom har de lett till en ny framtidstro.

- De är väldigt positiva. De hoppas att det ska bli en tillväxt i landet i och med att folk nu ser att utvecklingen går mot ett öppnare samhälle, mer demokrati och mindre korruption. Tove Nilsson