facebooktwittermail

Svenska Lantägg blir danskägt

Äggproducenten Svenska Lantäggs grundare Håkan Andersson säljer 70 procent av företaget till danska Hedegaard Foods i Hadsund.

Ett beslut Håkan Andersson har funderat på länge. Och det är på grund av åldersskäl han nu väljer att dra ner på sitt engagemang i företaget.

- Jag har ju gått nio år över den normala pensionstiden och har tänkt dra ner min verksamhet, säger Håkan Andersson till ATL.

Varför Hedegaard Foods?


- Det har varit många intressenter, men detta är den absolut största och starkaste part som vi kan tänka oss att samarbeta med. De har ju starka ägare bakom sig med DLA Group och norska Yara, alltså gamla norska Hydro, säger Håkan Andersson.

En stark internationell koncern bakom kan vara positivt, men oroar det dig något?


- Inte alls, detta är ju ägardelen bakom Hedegaard, men de är ett eget aktiebolag som bara sysslar med ägg. Vi är väldigt lika till, de är störst på ägg i Danmark och vi är störst i Sverige. Vi går väldigt bra ihop, säger Håkan Andersson.

Svenska Lantägg och Hedegaard är ungefär jämnstora och genom försäljningen bildas en nordisk äggkoncern som årligen omsätter cirka 1 miljard kronor.

Oförändrad policy


Några driftsinskränkningar är inte aktuella. Svenska Lantägg drivs vidare som ett svenskt företag med oförändrad policy och driftsinriktning.

Förra året startade företaget ett samarbete med Hedegaard - och nu blir det också ett ledningssamarbete.

- Med det kan vi åstadkomma bättre priser på förnödenheter och vi får större volymer, vi blir nordens största aktör på ägg, säger Håkan Andersson.

Hur känns det här för dig då?


- Ja, jag har haft god tid att fundera över det, det känns egentligen mycket bra. Det hela kommer i mycket goda händer.

Håkan Andersson sitter kvar i styrelsen, och Hedegaards vd Ivan Jörgensen samordnar ledningen och blir även vd för Svenska Lantägg.
- Vi har nästan samma bakgrund Ivan och jag, han är en generation yngre än jag och har de bästa kvalifikationerna, säger Håkan Andersson. Frida Jonson