facebooktwittermail d

Svenska flaggor fick fart på försäljning

En flagga vid varje vara i mejeri och ostdisken med svenska råvaror har fått försäljningen att skjuta i höjden. "Vi vill göra det enkelt att välja rätt", säger Kristina Söderström, som driver matbutik i Timrå till ATL.nu.

Det började med märkning av det svenska köttet när debatten om bacon och fläskkött var som mest intensiv förra året. När mjölkdebatten drog igång var det dags för nästa steg.

Sedan tre veckor tillbaka är alla varor med svenska råvaror märkta med svensk flagg i kött, mejeri och ostdiskarna på Ica i Sörberge i Timrå. Totalt handlar det om hundratals varor. Reaktionerna från kunderna har inte låtit väntat på sig.

– Vi märker det direkt på försäljningen. Vissa varor har fördubblat i försäljning på två veckor, säger Kristina Söderström som driver butiken tillsammans med sin syster Sara Carlén.

Arla dåliga på märkning

Men det har inte varit lätt att märka varorna. Varenda innehållsförteckning på alla de hundratals varor som finns i diskarna har lästs. Och där det inte har varit tydligt har systrarna ringt leverantörerna.

– Jag har ringt Arla tre gånger till exempel. Jag är förvånad över att de är så dåliga på att märka. Och Västerbottenost som inte heller har märkt sina varor ska börja med det efter mitt samtal, säger Kristina Söderström.

Flaggorna som nu pryder etikettlisterna på hyllorna har Kristina hittat på nätet, och sedan printat ut. Alla i personalen har sedan klippt och klistrat.

– Lite meckigt har det allt varit, men det är det värt. Det här gör det enklare för kunderna att välja, säger hon och tillägger:

– Och frågar du mig så handlar det om att välja rätt. Jag vill ha öppna landskap och svensk mjölkbönder.

Plockat bort bacon

Om intresset för att köpa svenska varor fortsätter kommer det att märkas på utbudet i butiken. I köttdisken, där märkningen funnits längst, har framförallt danskt bacon och fläskfilé plockats bort till förmån för svenskproducerat kött.

– Det är kunden som bestämmer. Jag utgår från vad som säljer. Det finns kunder som av ekonomiska skäl väljer andra varor. Men jag tror faktiskt inte kunderna förstår vilken makt de har, säger Kristina Söderström.

Systrarnas initiativ har fått stor uppmärksamhet och mycket beröm i sociala medier. De har också fått efterföljare. Ica Alen i Söderhamn, Ica Ankaret på Smögen och Ica Supermarket i Hagsätra, Stockholm har också ursprungsmärkt de svenska varorna i mjölk och ostdisken.

– Vår lilla butik i lilla Sörberge gör skillnad. Tänk vilken effekt det skulle bli om större butiker som Citygross och Ica Maxi gjorde samma sak, säger Kristina Söderström.

 

LÄS MER: Mjölkupproret upplyser konsumenten