facebooktwittermail d

Svenska finansmän i maktkamp om mejerijätte

Swedish Matchs förre vd Massimo Rossi håller tillsammans med finansmannen Patrik Brummer på att ta makten över den italienska mejerijätten Parmalat.

Massimo Rossi, som i många år har tillhört toppskiktet i svenskt näringsliv, leder en grupp investerare med Patrik Brummers fondbolag Zenit Asset Management, Skagen Fonder och kanadensiska McKenzie Financial som front utåt, skriver Dagens Industri.

Vill inte kommentera


Patrik Brummer blev mångmiljonär under 1990-talets börsyra och har byggt upp ett fondimperium efter avhoppet från fondkommissionärsfirman Alfred Berg.

Parterna äger tillsammans 15,3 procent av aktierna och säger sig ha stöd av 23 procent. Massimo Rossi siktar på 25 procents uppbackning vid stämman i april, men vill tills vidare inte uttala sig närmare om planerna.

- Vi är mitt i en mycket komplicerad, delikat situation, säger han till tidningen.

Tolva i världen


Parmalat är Italiens största mejeri och rankas som nummer tolv i världen. Företaget tillhör världens största tillverkare av mejeriprodukter med lång hållbarhet och fruktjuicer.

Några av koncernens varumärken är Santal, Fibresse och Omega 3. Ända sedan starten för 50 år sedan har Parmalat använt Tetrapaks förpackningar.

För åtta år sedan skakades koncernen av en gigantisk bedrägeriskandal och gick i konkurs. I dag är Parmalat ett sanerat och lönsamt företag. Med en nettokassa på närmare 1,5 miljarder euro beskrivs det som rena kassakon. ATL.nu