facebooktwittermail d

Svenska fåravelsförbundet ska möta Bucht

I fredags hade Svenska fåravelsförbundet årsstämma på Gotland där de tackade av gamla medarbetare och välkomnade nya. Angelica Skarin som arbetat med medlems- och utbildningsfrågor under elva år slutade och på hennes plats valdes Ulf Ekholm in i styrelsen.

Får på Gotland.
Får på Gotland. FOTO: SVENSKA FÅRAVELSFÖRBUNDET

– Vi tappade lite av kontinuiteten nu när Angelica Skarin avtackades för lång och trogen tjänst. Ulf Ekholm valdes in för att han gjort ett stort arbete i rovdjursfrågor och länge haft funktionen som en resurs i rovdjursfrågor, säger Magnus Jönsson som är ordförande i Svenska fåravelsförbundet.

Trög juridik

Just frågor kring skyddsjakt och licensjakt är ständigt aktuellt i Svenska fåravelsförbundet. Särskilt de problem som uppstår när juridiken går trögt och ofta kommer efter i frågor som kräver snabba och verkningsfulla beslut.

– Det finns en stor problematik för fårägare när det gäller beslut om skyddsjakt och licensjakt. I dag kan folk överklaga beslut till olika instanser i omgångar vilket gör att allt förhalas, säger Magnus Jönsson.

– Upptäcker man skador på sina får så krävs snabba åtgärder för att det ska fungera i praktiken, säger han.

Ansvaret på fårägaren

Magnus Jönsson har även lagt märke till en oroväckande tendens i attityden hos myndigheterna när det kommer till ansvar för rovdjurens påverkan på tamdjurshållning.

– Vi märker en underton av att lägga ansvaret på fårägarna när de drabbats av rovdjurangrepp från till exempel varg och lo. Staten har även dragit ned på ersättningsnivåerna för fårägare som får skador och merkostnader i samband med angrepp. Vi ser det som en del av den ansvarsförskjutning från staten till fårägarna som är tydlig idag, säger han.

Träffar Bucht

Svenska fåravelsförbundet har därför bokat in ett möte med landsbygdsminister Sven Erik Bucht för att lyfta dessa frågor.

– Vi måste kunna värna om våra djur. Vargen är ett fredat djur och ska så vara. Vi vill inte utrota varg. Vi vill bara ha möjligheten att hålla våra djur skadefria från varg. Vi lämnar vargen i fred så länge den lämnar våra djur i fred, säger han.

Få med investerarna

Konsumenter efterfrågar fler svenska lamm och prisbilden har blivit bättre på senare år.

– Vi ser enorma möjligheter på marknaden för våra lamm och är tacksamma för det förtroende konsumenterna visar oss. Det är bäst för alla om lammen produceras nära kunden och det vill vi gärna göra.

– Nu handlar det om att få möjligheter att också kunna göra det. Få investerar i en verksamhet om de måste oroa sig över att den blir plundrad, avslutar Magnus Jönsson.