facebooktwittermail d

Svensk försöksodling av humle

Efterfrågan på svenskproducerad humle ökar i takt med etableringen av mikrobryggerier.

Hushållningssällskapet i Östergötland startar en försöksodling.

"Humle var en lagstadgad gröda i Sverige från mitten av 1400-talet fram till 1860. Därefter dalade odlingen till i stort sett ingenting under 1900-talet. Nu vill vi med vår försöksodling hitta sorterna som fungerar bäst i Sverige", säger Linnea Persson hos Hushållningssällskapet Östergötland i ett pressmeddelande.

Försöksodling

De stora svenska bryggerierna importerar sin humle från länder som Tyskland och Tjeckien.

De små odlingar som Sverige kan erbjuda idag täcker inte på långa vägar efterfrågan från bryggerierna. Hushållningssällskapets försöksodling omfattar ett tiotal olika humlesorter varav tre är sorter som härstammar från gamla svenska odlingar, resten kommer från utlandet.

I dag finns mer än 130 mindre bryggerier i Sverige och antalet fortsätter växa.

Det finns en marknad för svenskt humle.

Motståndskraft

"Det vi vill utvärdera är hur tidigt på säsongen växterna mognar och kan skördas, hur de står sig i klimatet, hur motståndskraftiga de är mot sjukdomar och skadegörare och naturligtvis hur de smakar. Förhoppningsvis ska vårt arbete bidra till att svenska ölbryggare kan producera sitt öl helt med svenska råvaror", kommenterar Linnea Persson.