facebooktwittermail d

”Svartmålande är inte vägen till framgång”

Det duger inte att ta på offerkoftan och beklaga sig, skriver regionrådet i Kalmar län Peter Wretlund (S) i en replik.

Järnvägsstationen i Hultsfred.
Järnvägsstationen i Hultsfred. ”Stångådals- och Tjustbanorna ska få de investeringar som behövs i signalsystem”, skriver Peter Wretlund. FOTO: ÅSA WALLIN/TT

Detta är ett debattinlägg. Det innebär att innehållet återger skribentens egen uppfattning. Läs mer om ATL:s publicistiska målsättning här.

Jag noterar att Carl-Wiktor Svensson fortsätter sitt ihärdiga svartmålande av de satsningar på infrastruktur som faktiskt görs. Ingen regering har någonsin satsat mer på järnvägar och vägar än den nu sittande S-regeringen. Hela 900 miljarder de kommande åren.

Vi socialdemokrater har alltid framhållit att det finns en oerhört stor potential på landsbygden, inte minst i vårt län, som väntar på att frigöras. I Kalmar län har vi näringslivet, råvarorna, verksamheterna och utbildningarna på plats. Det som saknats har varit en god tillgänglighet och närhet till övriga Sverige.

Det duger inte att ta på offerkoftan och beklaga sig. Förändringar sker inte utan arbetsinsats.

Under de senaste åren har framförallt regionpolitiker från M, KD och SD klagat brett och högljutt över att investeringar inte har skett och att påverkansarbetet inte har burit frukt.

Medan vi idogt arbetat för att ro båten i land har oppositionen ägnat sig åt att svartmåla. Vi socialdemokrater föreslår att de släpper penslarna och fattar årorna, för hela Kalmar läns skull.

Vi har gjort vårt fotarbete och fört en nära nog ständig dialog med regeringen. Resultatet för Kalmar län är strålande. Stångådals- och Tjustbanorna ska få de investeringar som behövs i signalsystem. Dessutom finns banorna med som utpekad brist där investeringar för över en miljard ska studeras med syfte att skapa regionförstoring. Med det beskedet tar vi ett mycket viktigt steg mot att frigöra Kalmar läns stora potential.

Förutom den omfattande satsningen på Stångådals- och Tjustbanorna finns även investeringar på E22:an med i planen. Bland annat Gladhammar-Verkebäck och förbifart Bergkvara. Utöver det kommer korsningen E22/väg 34 vid Ålem att byggas om och mötesseparering ske Nygård-Bälö-Gladhammar.

Samtliga dessa beslut är viktiga pusselbitar för utveckling i Kalmar län. Vi nöjer oss dock inte utan vi kommer fortsätta arbeta hårt för att satsningarna blir flera och ännu bättre.

Vi socialdemokrater vet att när vi investerar i hela landet och i klimatomställning skapar vi nya jobb och kan lösa samhällsproblemen. Till skillnad från oppositionen vill vi satsa stort på nya stambanor och göra en kraftfull grön återstart med hjälp av infrastruktur. 

För vad händer annars? Vad blir prislappen för tappad konkurrenskraft, försenad klimatomställning och ökade regionala klyftor? Sänkta skatter kommer inte skapa vare sig nya jobb, klara klimatomställningen eller för den delen hålla ihop Sverige.

Nu bygger vi landet – investeringar i infrastruktur gör Sverige starkare!

Peter Wretlund
Regionråd (S) i Kalmar län, med ansvar för regional utveckling, kultur och kollektivtrafik