Det var senast förra fredagen som ännu en dödsolycka drabbade det danska lantbruket. Den 90-årige mannen omkom på en gård i Gastrupvej i Rødding. Traktorn kördes av en släkting till mannen när olyckan var framme.
Svart månad för danskt lantbruk
Sedan den 30 april har fem personer mist livet i danska jordbruksolyckor. Förra fredagen dog en 90-årig man i Rødding när han blev överkörd av en backande traktor med storbalspress. Tidigare hittades två personer som drunknat i gödseltankar vid danska gårdar.
Föll i gödseltank
I samtliga fem danska fall är det äldre personer som omkommit. Den 30 april hittades en 70-årig man död i en gödseltunna i Bælum norr om Hadsund i Nordjylland. Den 12 maj omkom en 69-årig kvinna efter att ha fallit ned i en gödseltank på en bondgård i Thisted, enligt danska tidningen Landbrugsavisen.
Olyckor i Sverige
I Sverige har det skett 38 dödsolyckor inom jordbruk, skog och fiske sedan 2011 enligt Arbetsmiljöverket som rapporterat antalet anmälda dödsolyckor bland förvärvsarbetande, anställda och egenföretagare. Hittills i år har det svenska lantbruket varit förskonat från dem.
– Det ligger på noll just nu. De flesta dödsolyckor sker vid reparationer av traktorer eller andra lantbruksmaskiner. Utöver det så är det fallolyckor som också orsakar dödsfall. Alltså fall från stegar, loft eller traktorer, säger Anders Danielson som är ordförande i föreningen Säker Arbetsmiljö Sverige.
Se upp med storbalspressarna
– Storbalspressarna är ruggiga. Där vet jag att det skett flera olyckor. Främst då personer ska in och mecka med dem. När det kommer till fall i gödseltankar så förekommer det även i Sverige. Det är ofta äldre som trillar i och blir omtöcknade av gaserna och drunknar, säger han.
Fyra dödsolyckor
Förra året inträffade fyra dödsolyckor inom svenskt lantbruk enligt statistik från Arbetsmiljöverket. En dödsolycka skedde i Värmland där en fåruppfödare klämdes mellan en traktor och ett träd, den andra när en person drunknat i en gödselbrunn i Kronobergs län, den tredje var en lantbrukare som hittades avliden i ett silotorn på Gotland och den fjärde var en olycka med en skördetröska i Skåne.
Ensamarbete i skogen
Allra flest dödsolyckor inom jordbruk, skog och fiske sker under ensamarbete i skogen. Inom jordbruket brukar olyckor utan dödsfall vara vanliga vid speciella tillfällen som man bör se upp för.
– När det blir dags för betesläpp och ensilageskörd brukar olyckorna vara framme. Då är djuren extra spralliga och det gäller att vara försiktig när man ska märka kalvar på bete och hantera tjurar. Många råkar illa ut i dessa sammanhang, säger Anders Danielson.
Enkla regler
För att undvika olyckor finns det enkla förhållningsregler som gäller för arbete inom både jordbruk och skogsbruk.
– Serva maskiner och redskap innan du använder dem och börja inte reparera ute på fältet. Om du ändå behöver reparera så stäng av maskinerna innan du sätter i gång med reparationsarbetet.
– Och framför allt. Ta några djupa andetag och tro inte att du ska klara allt själv. Våga be om hjälp utan att skämmas, säger han.
Antal anmälda dödsolyckor bland förvärvsarbetande, anställda och egenföretagare:
2011: 13
2012: 7
2013: 4
2014: 10
2015: 4
Källa: Arbetsmiljöverket