facebooktwittermail

Svårt att sköta viltstängsel

Varje år satsas miljonbelopp på att skydda tamdjur från rovdjursangrepp. Men det är svårt att underhålla stängslen så att de är effektiva.

- Det gäller att sätta stängsel som är täta nertill, för rovdjuren försöker nästan alltid krypa in, säger Inga Ängsteg, verksamhetsansvarig på Viltskadecenter, till Sveriges Radio.

Det finns olika stängsel. Vissa är till för mera akuta åtgärder och kan sättas upp när ett rovdjursangrepp har skett. Andra är mer permanenta.

- De här stora stängselinsatserna är för komplicerade. Många mäktar inte med och tycker inte att det är värt det, säger Inga Ängsteg.

Ogräs och snö


År 2009 betalade staten ut 4,4 miljoner kronor till förebyggande åtgärder. Merparten av pengarna gick till stängsel. Men för att djurägaren ha rätt till ekonomisk ersättning måste stängslen vara effektiva.

En av dem som fått bidrag är nötbonden Anna-Lena Jansson. Familjens gård, som ligger mitt i ett vargrevir på länsgränsen mellan Örebro och Västmanlands län, har ett 1,5 kilometer långt, rovdjursanpassat elstängsel.

På sommaren försämras stängslets effekt av allt ogräs - och på vintern är det snön som ställer till det.

- Problemet är ju att det är ganska mycket snö och det förtar ju en del av effekten på strömmen. Så jag vet inte hur det skulle bli om vargen bestämde sig för att komma nu, säger Anna-Lena Jansson till radion.ATL.nu