Det var på måndagsmorgonen som polisen fick larm av en privatperson att en död varg låg vid vägkanten utmed E4 utanför Vaggeryd.
Trafikdödad varg var ”Tönsentiken”
I måndags hittades en trafikdödad vargtik vid E4 i Jönköpings län. Nu har DNA-prov visat att det rör sig om den så kallade Tönsentiken, alltså den varg .
Länsstyrelsens personal konstaterade att det var en död vargtik och skickade kadavret till SVA för analys.
Den trafikdödade vargen hittades omkring en mil från det område där det tidigare varit skyddsjakt efter den så kallade Tönsentiken. Fyndet väckte därför frågor om det kunde vara den vargtik som angripit ett stort antal får i flera län i år.
Det har utan framgång utlysts skyddsjakt efter henne i län som Skåne, Jönköping och Halland i olika omgångar, nu senast häromveckan i Halland, utan någon fälld varg.
Undersöktes av SVA
Den döda vargkroppen undersöktes av SVA på tisdagen och vävnadsprov skickades till Grimsö Forskningsstation, den del av SLU som forskar om vilda djur och som kan fastställa vilken varg det är.
När ATL på onsdagen pratade med Jens Frank, vargforskare vid Grimsö Forskningsstation, befarade han att det kunde ta två till tre veckor innan något svar skulle komma. På fredagen kunde dock länsstyrelsen i Jönköpings län bekräfta för SVT Nyheter att de redan hade ett färdigt svar: det rörde sig om Tönsentiken.
– Prover från vargen har analyserats och de stämmer överens med de prover som tagits från saliv och avföring i samband med vissa av de tidigare angreppen, säger Linda Andersson, vilthandläggare på länsstyrelsen, till SVT Nyheter Jönköping.
Vad som orsakade vargens död är också bekräftat.
– Den dog genom en trafikolycka. Den hade kraftiga inre skador på bakkroppen och inälvorna hade tryckts upp. Den är röntgad och det finns inga tecken på att det skulle ligga illegal jakt bakom vargens död, säger Linda Andersson.
Tönsentiken, med beteckning G200-19, har fått sitt inofficiella smeknamn eftersom hon är född i reviret Tönsen 1 i Gävleborgs län. I år började hon vandra söderut, vilket har säkrats genom DNA-spår.
Angrepp i Skillingaryd
Natten mot måndagen dödades fyra får i en vargattack i Skillingaryd nära det område där flera vargangrepp skett i höst.
Tre tackor och en bagge dödades i angreppet där ett av djuren fick avlivas, skriver Jaktjournalen.se. Om det var Tönsentiken som slog till även i denna fårhage är oklart.
Fler trafikdödade vargar
De senaste veckorna har det dött fler vargar i trafiken i Sverige, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, som alltid obducerar döda vargar som hittas i naturen.
– När de är påkörda så vet man i regel dödsorsaken. Men då tittar vi om vi hittar någon annan sjuklig förändring. Sedan tas det vävnadsprover som vi sparar, säger viltveterinär Neele Doose vid SVA till ATL.
Obducerade vargar från SVA skickas slutligen till Naturhistoriska Riksmuseet.
LÄS OCKSÅ: Här skyddar vakthundar fåren från rovdjur
SE MER: ATL besökte SVA när vargar undersöktes efter licensjakten 2018
Fakta: Tönsentiken
• Född 2019. Den 25 oktober 2019 samlas ett spillningsprov in av en jägare i reviret Tönsen 1 i Gävleborgs län. Jägarens bedömning var att spillningen var från en valp.
• Tiken lämnar sitt födelserevir i mars 2020. Ger sig till känna nästa gång i Laxå kommun. DNA-fynd har gjorts efter tiken via Alingsås, Gnosjö, Osby, Kristianstad och Gislaved i nämnd ordning. Från Gislaved gick hon till Falkenberg och Varberg. Senaste bekräftade DNA-spåret är från den 18 oktober i Varberg.
• Honan har konstaterats angripa tamdjur vid så många tillfällen att beslut om skyddsjakt har utfärdats i länen Skåne, Jönköping och i Halland i olika omgångar.
• Viltskadecenter vid Grimsö Forskningsstation (SLU) klassar vargen som ej genetiskt värdefull.
Källa: Länsstyrelsen i Halland och Skåne.