facebooktwittermail d

Svamp drabbar svenska tallar

Rödbandsjukan har hittats i tallbarr över hela Sverige, rapporterar Vetenskapsradion.

Dothistroma needle blight orsakar rödbandsjuka och är från början en nordamerikansk svampsjukdom som angriper tallar och gör att träden förlorar mycket av sina barr. Det händer även att träden dör av sjukdomen.

Svampen som ger upphov till skadorna har tidigare bara hittats på ett ställe i Sverige, men nu har forskare vid SLU hittat den i hela landet.

– I våra data, när vi har plockat in barr från hela landet har vi kunnat hitta den ända från Fredrika i norr till Vaggeryd i södra Sverige, säger Hanna Millberg, doktorand vid Institutionen för skoglig mykologi och växtpatologi vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala till Vetenskapsradion.

I studien hittade de dna i barren samma sommar som tallarna i studien planterades och fullt utvecklade rödbandsjukesymptom redan våren därpå.  

Hålla ett öga på

Det pågår just nu utbrott av tallsjukan i både Kanada och Storbritannien.

Än så länge verkar svampen inte göra någon större skada på de svenska tallarna dock. Men enligt Hanna Millberg är detta definitivt något att hålla ögonen på.

– Antingen kan det vara så att den faktiskt funnits länge i Sverige och inte är ett problem, eller att den är ett potentiellt framtida problem, om till exempel klimatet förändras, säger hon till radion.