facebooktwittermail

Embryo med ”OS-anlag” sålt för 270 000 kronor

Den framgångsrika OS-hästen Nino des Buissonets helsyster eller helbror - i form av ett embryo - har sålts till en amerikansk köpare för ett högt belopp.

OS-hästen Nino Des Buissonets, har varit framgångsrik på tävlingsbanorna. Embryot som kan bli hennes helsyskon kostade 26 000 euro på auktionen.
OS-hästen Nino Des Buissonets, har varit framgångsrik på tävlingsbanorna. Embryot som kan bli hennes helsyskon kostade 26 000 euro på auktionen. FOTO: IBL

Embryotransfer fortsätter att växa i popularitet inom hästsporten.

I tisdags avslutades en internationell embryoauktion online som inbringade höga slutpriser, rapporterar hippson.se.

Dyrast blev embryot som är ett helsyskon till den schweisiska ryttaren Steve Guerdats OS-häst Nino Des Buissonets. Köparen är från USA och fick betala 26 000 euro, närmare 270 000 svenska kronor.

Även ett embryo efter den tyske toppryttaren Ludger Beerbaums tidigare tävlingshäst Chiara 222 nådde höga prisförslag på budgivningen.

Ett hästembryo såldes också till en svensk köpare som fick betala 8000 euro.

Nyfiken på slutpriserna från auktionen? Klicka här.

Tekniken ökar i Sverige

Embryotransfer är fortfarande ovanligt i Sverige, men ökar i popularitet och fler och fler svenska kliniker erbjuder metoden, även om den också ifrågasätts av etiska och sportsliga skäl.

Men Swedish Warmblood Associations (SWB) arbetar sedan 2015 för mer embryotransfer i den svenska ridsportsaveln, bland annat för att anpassa sig till den europeiska konkurrensen där tekniken används mycket mer.

SWB anordnar bland annat workshops och regionala arbetsmöten för att öka kunskapen och användningen av tekniken på ett kostnadseffektivt sätt i Sverige.

[BILD]

LÄS OCKSÅ: Fler hingstar positiva till WFFS

ATL TV: Se stjärntravaren Nuncios nya liv som avelshingst