facebooktwittermail d

Styr såmaskinen med Ipad

Väderstad testar en mera avancerad styrning på sina såmaskiner och först ut är precisionssåmaskinen Tempo. Förutom såmaskinens kontrollpanel går den snart att styra via isobus och Ipad.

Att ta mer detaljerad kontroll över såmaskinen ingår i Väderstads E-service som lanseras under Agritechnica i november. Tillsammans med flera andra nordiska tillverkare av lantbruksmaskiner hade man förra veckan en förhandsvisning av tekniknyheter i Tyskland.

På själva såmaskinen sitter en liten dator, en gps-enhet och en enhet för kommunikation via wifi, trådlöst nätverk. Om din traktor är utrustad med isobus kan du använda det tillsammans med en Ipad. Om du inte har isobus använder du bara en Ipad, som kommunicerar trådlöst med såmaskinen.

Alltid uppdaterad

Det man kan göra via Ipaden är bland annat att konfigurera maskinen, och hantera inställningar och hålla kontroll på utsäde och gödning. Data loggas också och om du har internetuppkoppling kan den skickas dit du vill ha den.

– På det sättet finns alltid den senaste informationen tillgänglig. Dessutom vet användaren alltid var instruktionsboken finns - i Ipaden, säger Crister Stark på Väderstad.

Det finns också en funktion för att hitta rätt reservdelar direkt i Ipaden och dessutom beställa hem dem med några klick, direkt från traktorn.

Genom gps:en kan du automatiskt stänga av varje individuell rad i såmaskinen om du kör in i ett område där det redan är sått. Man kan också på Ipaden slå av varje enskild rad individuellt.

Egen hållare för Ipad

När man sitter i traktorn kan en pekskärm, som Ipaden har, vara lite besvärlig. Men Väderstad har tagit fram en egen hållare med vanliga knappar där du kan sköta alla funktioner med en hand.

Tanken är att både arbetsmiljön och effektiviteten ska bli högre.

– Nu kan du ta ut Ipaden och stå bredvid Tempo och provköra. Då ser du direkt att den funkar, utan att behöva hoppa in och ut ur traktorn, säger Crister Stark.

– Och när man tar den ur laddaren blockeras automatiskt vissa funktioner som skulle kunna vara farliga om man står intill såmaskinen.

Annat nytt från Väderstad är att man utökar Tempo-familjen med en storebror, Tempo R på upp till 9,3 meters bredd. Tempo T, som tidigare bara hade utsäde, får nu också möjlighet att lägga ut gödning och heter då Tempo T Combi.