facebooktwittermail d

Stuteri måste ersätta hästägare

En uppfödare måste betala tillbaka både pengar till en köpare och betala rättegångskostnader efter en tvist som nu avgjorts av Svea hovrätt skriver tidningen Ridsport.

Arkivbild.
Arkivbild.

Först fem år efter hästköpet är nu tvisten avgjord. Hästägaren köpte en häst för avel och show från stuteriet. Senare visade det sig att det gjorts en röntgenundersökning som visat förändringar i ett bakben på djuret. Det blev aldrig köparen upplyst om, enligt tidningen Ridsport.

Hästägaren reklamerade köpet och ville få köpeskillingen nedsatt. Hästägaren ville också att stuteriet skulle betala veterinärkostnader som hästägaren haft i samband med problem hästen fått i samma ben som visat förändringar på röntgen.

Men stuteriet var inte villigt att betala några pengar och tvisten hamnade i domstol.

Nu har både tingsrätt och hovrätt dömt till hästägarens fördel. Tingsrätten menade att det var bevisat att hästens problem med bakbenen också kom från skadorna som visats på röntgen.

Därför döms stuteriet att ersätta hästägaren med 83 000 kronor men också betala båda parters rättegångskostnader på tillsammans 145 000 kronor.