facebooktwittermail d

Stulen traktor hittad med hjälp av Facebook

Tack vare 500 delningar på Facebook och en hundägare på skogspromenad, kom en stulen New Hollandtraktor med Bigabsläp till rätta.

Den stulna traktorn med släp, en New Hollandtraktor med Bigabsläp.
Den stulna traktorn med släp, en New Hollandtraktor med Bigabsläp. FOTO: PRIVAT

Traktorstölden skedde nattetid från en parkeringsplats i Billdals centrum där entreprenadfirman EMHAB grävde för att lägga fiber.

– När min medarbetare kom på onsdagsmorgonen var traktorn och släp borta. Jag ringde polisen, försäkringsbolaget och skrev om det på Facebook, säger Einar Hjalmarson, på EMHAB.

Han ringde också runt till kompisar branschen och fick en del tips om var maskiner ”på vift” brukar kunna finnas.

Han körde runt och letade utan att få napp. Under tiden delades hans inlägg på Facebook nära 500 gånger på bara en halv dag.

Hittades av hundflanör

På torsdag eftermiddag ringde en kvinna upp som varit ute och rastat sina hundar och sett en traktor stående på en vändplan ute i skogen i Anneberg, ett par mil från Billdals centrum.

– Hon hade sett inlägget på Facebook och känt igen traktorn. Det var verkligen skönt när hon ringde och sedan skickade över en bild så att vi kunde se att det var rätt maskin, säger Einar Hjalmarsson.

Han åkte direkt ut och bevakade den återfunna traktorn tills polisen gav klartecken och de kunde köra hem den igen.

Avskruvade skyltar

– Tjuvarna hade redan hunnit skruva av registreringsskylten på traktorn och chassiplåten på kärran. Det gjorde de säkert redan samma natt den stals, säger Einar Hjalmarsson.

Han är själv nästan lite förvånad över att det gick så bra som det gjorde och att historien slutade lyckligt.

– Försäkringsbolaget var inte så positiva när jag ringde. Man brukar inte hitta så många stulna traktorer och speciellt kärrorna brukar försvinna. De är nog lätta att sälja medan en traktor kan spåras om den dyker upp på Blocket, säger Einar Hjalmarsson.