facebooktwittermail d

Strömmen tillbaka för gotländska bönder

På tisdagsmorgonen var hela Gotland strömlöst för fjärde gången på tre dagar. Många av öns lantbrukare har reservaggregat, men störningarna ställer ändå till med problem.

Gotländska bönder har tvingats utstå fyra strömavbrott på tre dagar. Arkivbild.
Gotländska bönder har tvingats utstå fyra strömavbrott på tre dagar. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Under tisdagsmorgonen drabbades Gotland av ett drygt timslångt strömavbrott. Med tanke på att ön var strömlös två gånger under söndagen och en gång under måndagen, börjar LRF Gotlands ordförande Anna Törnfelt bli smått luttrad.

– Nu kom strömmen för en liten stund sen, men det är naturligtvis inte alls bra med så många avbrott på kort tid, säger hon, när ATL når henne under tisdagsmorgonen.

Att det skulle bli problem kom dock inte som en total överraskning: i fredags satt hon med på ett möte med elbolaget Geab där de informerade om att det underhållsarbete som görs samtidigt som de båda elkablarna till fastlandet är urkopplade medför en förhöjd risk för strömavbrott.

Trots att öns lantbrukare var förvarnade och i många fall sedan tidigare har investerat i dieseldrivna reservaggregat kan strömavbrotten ställa till stora problem för jordbruket.

– Värst är det oftast för all datautrustning som finns i lantbruket i dag som styr allt från ventilation och foderanläggningar till robotmjölkning. Även om det bara blir ett kort hack i strömförsörjningen blir det snabbt köer när korna ska mjölkas, och kretskort kan ryka. Det här är inte bra, säger Anna Törnfelt.

LÄS OCKSÅ: Sänkt hamntaxa för hö och halm

LÄS OCKSÅ: Enklare att skjuta glupska gäss