facebooktwittermail d

Stressad varg på stadsbesök

En varg har förirrat sig in i norra delen av Helsingborg. Djuret är svårt stressat och länsstyrelsens rovdjursansvarige är på väg till platsen för att söva det med bedövningspilar.

- Han ska försöka hitta den, fånga den och söva den. Det är alltså inte frågan om skyddsjakt, säger Helena Zimmerdahl, mediestrateg vid länsstyrelsen, till nyhetsbyrån TT.

Vargen observerades av flera personer under måndagsmorgonen i området runt Pålsjö, Västra Berga och Berga kasern.

- Jag var bara några meter från den. Den var så vacker att jag fick tårar i ögonen, berättade Karin Jeppson som mötte djuret på sin morgonpromenad för Helsingborgs Dagblad.

Ska fångas in


Fram till 10-tiden befann sig vargen på djursjukhusets område vid korsningen Gevärsgatan-Bergavägen. Vargen hade då lyckats ta sig från Hemvärnets inhägnade område där den tidigare var instängd.

- Det var en stor bjässe, säger Ylva Linder, anställd vid djursjukhuset, till HD på nätet.

Enligt de senaste observationerna ska den vara på väg mot Mariastaden. Personal från polisen, länsstyrelsen, räddningstjänsten och Skånes djurpark ska nu försöka fånga in vargen.

- Vad vi vet har vargen inte åstadkommit någon skada, men efterson den rör sig i ett område med tung trafik utgör den en fara både för människor och för sig själv, säger Nils Carlsson som är rovdjursansvarig vid länsstyrelsen.

Att en varg finns på Västra Berga ger extra näring åt uppgifterna att den skulle ha synts i Klippans kommun och i Vikentrakten i helgen, uppger tidningen. ATL.nu