facebooktwittermail d

Strautmann satsar på elektriska foderblandare

Strautmann är på väg att släppa två nya eldrivna foderblandare. Maskinerna är byggda för att klara upp till fyra utfodringar på en laddning.

Strautmann skissar bland annat på dubbelriktad laddning. Tekniken innebär att maskinen kan skicka ut ström på nätet för att driva andra processer på gården, som mjölkningsrobotarna vid ett strömavbrott.

Självgående foderblandare brukar traditionellt spara en hel del diesel, maskiner och arbetstimmar när foderblandarna utför lastningsmomentet utan behov av hjullastare. Med en eldriven foderblandare finns det dessutom möjlighet att reducera både buller och lokala utsläpp, och kanske till och med minska driftskostnaderna. Det är i alla fall vad Strautmann hoppas på när de presenterar sina nya batteridrivna maskiner, e-Sherpa och ePrimus 400.

Båda maskinerna är utrustade med en vertikal blandningsskruv som standard och har en blandningskapacitet på 11-16,5 kubikmeter, beroende på modell.

Med ett fulladdat batteri ska maskinerna kunna lasta, blanda och utfodra motsvarande 300 mjölkkor under tre till fyra utfodringstillfällen innan batteriet är slut.

Maskinen är utrustad med en inbyggd ombordladdare, men kan också snabbladdas via CCS2, som är samma standard som många moderna elbilar använder.