facebooktwittermail d

Strålning i dricksvatten och grönsaker

Strålning över det normala har upptäckts i elva olika slags grönsaker från Fukushimaregionen i Japan. Även i dricksvattnet i Tokyo har radioaktivitet uppmätts.

USA stoppar nu importen av mjölk, frukt och grönt från områden kring det havererade kärnkraftverket.

USA är därmed det första land som stoppar livsmedelsimport från Japan på grund av strålningsrisk efter kärnkraftsolyckan. Tidigare har en del privata importörer stoppat inköp, rapporterar TT-Reuters-AFP.

Japans premiärminister Naoto Kan uppmanar invånarna i två prefekturer i den nordöstra delen av landet att inte äta bladgrönsaker som odlats där.

Enorma kostnader


Han har även beordrat myndigheter i prefekturen Fukushima att stoppa leveranser av broccoli och vissa bladgrönsaker. Prefekturen Ibaraki uppmanas samtidigt att stoppa leveranser av färsk mjölk och persilja.

Myndigheterna i Tokyo har även upptäckt radioaktivt jod i kranvatten i den japanska huvudstaden. Strålningsnivån uppges överstiga gränsen för när vattnet är säkert att ge till spädbarn.

Tokyos ledning har uppmanat invånare i hela staden, inte enbart de drabbade delarna, att i förebyggande syfte undvika att använda kranvatten till mjölkersättning tills vidare.

Japans regering räknar med att kostnaderna för skadorna efter jordbävningskatastrofen kommer att uppgå till mellan 15 och 25 biljoner yen, motsvarande 1160 till 1930 miljarder kronor, skriver finanstidningen Nikkei.

Antalet döda och saknade beräknas till 24 000 personer. ATL.nu