facebooktwittermail d

Ny storstöld av solpaneler

Från Hanaskog i norra Skåne försvann 161 solpaneler. Nyligen gjordes en liknande kupp i Rödeby i Blekinge – där stals mer än 200 paneler en natt i november.

"Solpanelerna blir vanligare och vanligare. Då blir stölderna vanligare också", säger polisens presstalesperson Robert Loeffel. Arkivbild.
"Solpanelerna blir vanligare och vanligare. Då blir stölderna vanligare också", säger polisens presstalesperson Robert Loeffel. Arkivbild. FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT

– Solpanelerna blir vanligare och vanligare. Då blir stölderna vanligare också, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel till TT.

Solpanelerna som tillhörde Hanaskogs gård stod monterade på stativ längs med riksväg 19. Tillsammans var de värda cirka 400 000 kronor exklusive moms, rapporterar Kristianstadsbladet.

Polisen har hittills inga vittnesuppgifter att gå på, men samtidigt som solpanelerna stals även en mindre lastbil som senare hittades på en gata i Osby. Den kommer nu att undersökas av polisen.

Men vart solpanelerna tagit vägen är än så länge oklart.

– Vid större organiserade stölder av den här typen brukar stöldgodset försvinna utomlands, men det är bara en spekulation, säger Robert Loeffel.

"Inga duvungar"

Rödeby energis vd Per-Gunnar Johansson konstaterar att stölden som företaget råkade ut för i november var mycket professionellt genomförd.

– Det var inga duvungar, om jag säger så.

Gärningsmännen hade klippt upp stängslet och kört in med lastbil.

– Man hade demonterat panelerna väldigt snyggt, inte klippt, utan man var rädd om panelerna och gjorde ett mycket bra jobb när man tog väck dem, säger Per-Gunnar Johansson.

Han tror att stölder av solpaneler kan bli ett växande problem, eftersom de är värdefulla.

Varberg energi bestals på 143 solpaneler i maj 2017. De stod samlade i en solcellspark alldeles intill E6.

Även här betedde sig gärningsmännen förslaget. Solcellsparken var omgärdad både av ett industristaket och ett elstängsel kopplat till larm.

Pallar och stegar

Men gärningsmännen nuddade aldrig stängslen – de använde en traktor och träpallar som de tog på en granngård. Genom att klättra på pallar och stegar undvek de att röra stängslen.

Det kostade Varberg energi 300 000 kronor att återställa solcellsparken efter stölden.

– Det är jättesvårt att skydda sig mot sådant här. De ligger steget före, säger Ola Wilhelmsson, inköpschef och projektledare på Varberg energi.

Fakta: Liten med växande källa till el

Än så länge utgör solkraften en minimal andel av elproduktionen i Sverige. 2017 stod den bara för 0,14 procent av elproduktionen, vilket kan jämföras med vindkraften som stod för 11 procent.

Vattenkraft och kärnkraft står för vardera 40 procent och värmekraft för 9 procent.

Men antalet nätanslutna solcellsanläggningar ökar snabbt. Ökningen var hela 52 procent mellan 2016 och 2017.

Den totala installerade effekten från nätanslutna solcellsanläggningar ökade med 65 procent.

De större anläggningarna växer snabbare än de små, både i antal och installerad effekt.

Källor: SCB och Energimyndigheten