facebooktwittermail d

Störsändare slår ut larmet

Tjuvarnas nya knep vid inbrott är störsändare. Vid flera husinbrott runt om i landet har larmen slagits ut.

I Lammhult i Småland inträffade nyligen ett inbrott mitt på dagen när familjens tonårige son var hemma. Pojken försökte slå larm, men telefonen var helt utslagen.

Hittade utrustning

– När polisen väl kommer till platsen hittar man en störningsutrustning. Poliserna upptäcker att deras mobiler inte heller fungerar, och när de trycker av någon knapp på apparaten så börjar de fungera igen, säger Robert Loeffel, kommunikatör vid polisen i Kronoberg till TT.

Inte heller villans larm fungerade vid inbrottet.

I medier har misstänkta fall rapporterats från flera håll i landet. Men eftersom både tjuvar och deras utrustning är lång borta när polisen kommer till platsen handlar det just om misstankar.

Danderyd, utanför Stockholm, är ett av de områden där polisen vid flera tillfällen undrat om inte störsändare använts.

– Det finns ingen annan rimlig förklaring när man hävdar att larmet varit okej och larmfirman inte fått signalen, säger närpolischef Per-Inge Akterin till TT.

Finns på nätet

Störsändare finns i flera olika varianter och är förbjudna i Sverige. Enligt marknadsföringen på nätet kan de slå ut allt från GSM, 4G, GPS till wifi. En enkel sökning och en uppsjö butiker som saluför produkterna dyker upp. Priserna varierar från ett antal hundralappar upp till flera tusen kronor.

– Det har blivit enklare att få tag på sådan här utrustning de senaste åren, därför kan man misstänka att det blivit vanligare, men det är ingenting man vet, säger Lotta Mauritzson, rådgivare på Stöldskyddsföreningen (SSF) till TT.

Inom larmbranschen håller man ett vakande öga på teknikutvecklingen, och testar kontinuerligt störsändarna mot den egna utrustningen.

– Det är inte så vanligt, men det är en ökande trend, säger Micheal Peterson, kommunikationschef på Verisure Securitas Direct, återförsäljare av larmsystem till TT.

Råd om larm

För att skydda sig rekommenderar både SSF och Verisure larmsystem med dubbla kanaler.

– Det man kan göra och som vi rekommenderar är att man har ett larm som kan kommunicera genom två olika larmöverföringsvägar. Om den ena störs ut så finns den andra i backup, säger Lotta Mauritszon till TT.