facebooktwittermail d

Stor risk för skogsbränder

Det är stor risk för skogsbränder i stora delar av landet. Värst är det på sina håll i östra Götaland och i Sörmland.

Torr och varm väderlek ökar risken för bränder i skog och mark.
Torr och varm väderlek ökar risken för bränder i skog och mark. FOTO: ROLF SEGERSTEDT

De senaste dagarna har det varit torrt och soligt i större delen av Sverige. Det har ökat risken för bränder i skog och mark på många håll i landet. SMHI bedömer att brandrisken är stor i hela landet utom i norra Norrland och fjälltrakterna. I östra Götaland och i Sörmland är brandrisken dessutom lokalt mycket stor.

Det har också brunnit på många håll under helgen. Bland annat bekämpade ett 20-tal brand män en skogsbrand i Fagerhult i Högsby kommun under lördagen. Efter tre timmar hade man fått branden under kontroll.

– Det är ett område på ungefär 300 gånger 200 meter som har brunnit, säger Nils-Inge Hagman, inre befäl vid räddningstjänsten i Oskarshamn, till Radio Kalmar.

Vid fyratiden på söndagseftermiddagen kämpade räddningstjänsten med en brand i Vrinneviskogen i Norrköping. Omkring en hektar brann bara 3-400 meter från Vrinnevisjukhuset.

– Om inte vinden spelar oss några spratt så kommer vi sannolikt ha koll på branden inom kort, säger Ulf Waltersson, inre befäl vid räddningstjänsten i Östergötland, till Radio Östergötland.

Räddningstjänsten gjorde också bedömningen att det inte var någon fara för sjukhuset under förutsättning att inte vinden skulle vända.

SMHI räknar med att värmen ska hålla i sig och att temperaturer över 26 grader kan väntas på många håll. På tisdag och onsdag väntas något svalare väderlek.