facebooktwittermail d

13 döda i arbetet 2019: ”Helt oacceptabelt”

Jämfört med samma period förra året, har dubbelt så många avlidit i arbetsolyckor 2019. Ökningen uppmärksammas nu av regeringen. ”Den här frågan har högsta prioritet”, säger Landsbygdsminister Jennie Nilsson.

– Inom jord- och skogsbruk finns några av våra farligaste arbetsplatser. Dessutom förekommer mycket ensamarbetesäger Håkan Olsson, stf generaldirektör på Arbetsmiljöverket. Arkivbild.
– Inom jord- och skogsbruk finns några av våra farligaste arbetsplatser. Dessutom förekommer mycket ensamarbetesäger Håkan Olsson, stf generaldirektör på Arbetsmiljöverket. Arkivbild. FOTO: MOSTPHOTOS

Bara under januari anmäldes tio arbetsrelaterade dödsfall, nu har siffran stigit till 13. Det är en fördubbling jämfört med samma period förra året. På måndagen kallades företrädare för myndigheter, organisationer och arbetsgivare till samråd, för att diskutera vad mer som kan göras för att motverka utvecklingen.

– Nästan varje vecka dör någon till följd av sitt arbete. Det är helt oacceptabelt. Nu tar regeringen, genom det statsrådsinitiativ som presenterades i måndags, gemensamt krafttag för att vända den här utvecklingen, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i en kommentar till Jobb & Karriär.

Det finns sedan tidigare en nollvision för dödsfall i arbetet, men den senaste tidens ökning gör att man nu ytterligare vill belysa frågan. Så sent som den 16 februari avled en lantbrukare när han klämdes under en traktor och i dagarna skedde en tjurolycka med dödlig utgång.

[BILD]

– Som landsbygdsminister kommer jag att prioritera en nära dialog med de arbetsgivare och branschorganisationer som faller under mitt ansvarsområde. Jordbruket, skogsbruket och fisket är särskilt utsatta branscher och för mig är linjen glasklar: ingen ska behöva vara otrygg på sitt arbete. Den här frågan har högsta prioritet för regeringen, säger Jennie Nilsson.

”Ett stort misslyckande”

Arbetsmiljöverket ser med glädje på att frågan får ökad uppmärksamhet av regeringen.

– Vi är väldigt positiva till att ministern tagit det här initiativet, säger Arbetsmiljöverkets ställföreträdande generaldirektör, Håkan Olsson.

Vad årets ökning beror på är än så länge svårt att dra några slutsatser om.

– Alla former av olyckor, särskilt de med dödlig utgång, är ju ett stort misslyckande. Det är ingen som kan acceptera att det sker på svenska arbetsplatser, säger han.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson är ett av stadsråden som nu går till handling mot de ökade dödsolyckorna.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson är ett av stadsråden som nu går till handling mot de ökade dödsolyckorna. FOTO: KRISTIAN POHL/REGERINGSKANSLIET

ATL har tidigare skrivit om arbetsmiljöverkets satsning på information och kontroll för att motverka och förebygga arbetsrisker.

– Vi har tillräckliga lagar och föreskrifter, men det gäller att få folk att följa dem. Man måste föra en dialog på arbetsplatserna om hur man ska arbeta på ett säkert sätt. Det handlar mycket om beteenden och attityd, säger Håkan Olsson.

”Många slarvar”

Det som står klart är att många olyckor sker när man "bara" ska fixa något. När man bara ska ut i djurstallet och flytta tillbaka den där grinden man glömde, eller bara ska lossa balen som hakat fast så nesligt. Man kan tänka att det är en så liten åtgärd, eller att det är så bråttom, så man struntar i säkerhetsutrustning eller rutiner bara för den gången.

– Inom jord- och skogsbruk finns några av våra farligaste arbetsplatser. Det finns mycket teknisk utrustning, tunga maskiner och stora djur. Dessutom förekommer mycket ensamarbete.

Han uppmanar både arbetstagare och arbetsgivare att alltid fundera över hur man arbetar och om det är något man kan göra på ett säkrare sätt.

– Många slarvar och får till exempel inte på sig skyddsutrustningen för att de vill vinna lite tid. De tänker att det har gått bra tidigare, men den här gången går det kanske inte så bra.

Medarbetare kan också hjälpa varandra att tänka rätt.

– Man måste våga påpeka när någon inte arbetar säkert, våga säga till kompisen ”hoppa inte över räcket”.

Som ung eller ny på jobbet ska man våga fråga om hur olika arbetsuppgifter ska utföras. Förutom att man själv förhoppningsvis får en korrekt instruktion, så kanske även den som blir tillfrågad tänker till och arbetar säkrare.

– 2018 var det över femtio personer som gick till jobbet och sedan aldrig kom hem. Det ska inte vara ok, säger Håkan Olsson.

Dödsolyckor i arbetet 2016 - 2019

2016: 45 dödsfall

2017: 55 dödsfall

2018: 58 dödsfall

2019: 13 dödsfall (till och med 3 mars)

Källa: SCB